Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Tűz a szegedi gyufagyárban

Nehezen oltható tűz tombol a német tulajdonban lévő utolsó magyar gyufagyár raktárában.

Kigyulladt Szegeden a gyufagyár egyik épülete. A tűz a készáruraktár körülbelül hatszáz négyzetméter alapterületű épületében ütött ki szombat délután fél négykor, egyelőre ismeretlen okból. A tüzet este kilencre eloltották.

A raktárban készre csomagolt gyufát tároltak, mondta az Indexnek Dobson Tibor, az országos katasztrófavédelem szóvivője. A rendkívül gyúlékony és tűzveszélyes anyagok miatt a tűzoltók a legmagasabb riasztási fokozatban vonultak a helyszínre. A szegedi tűzoltókhoz a szomszédos megyékből is érkezett erősítés, összesen hatvan tűzoltó, húsz autóval vonult az oltáshoz. A tűzoltóknak folyamatosan légzőkészülékben kell dolgozniuk és a megterhelő munkát így egyhuzamban csak rövid ideig végezhetik.

Az oltás jelenleg is tart, és egyelőre nem is lehet tudni, hogy mikor fejeződik be, mivel a könnyűszerkezetes épületbe életveszélyes bemenni, így csak kívülről tudják locsolni a lángokat. A tűz a lakosságot nem fenyegeti, a tűzoltók a továbbterjedését már megakadályozták, mondta Dobson Tibor. A Katasztrófavédelem munkatársai a helyszínen folyamatosan mérik a szén-dioxid koncentrációt, illetve azt is vizsgálják, hogy van-e esély robbanásra. Eddig kritikus értéket egyik esetben sem mértek.

Személyi sérülésről egyelőre nem érkezett információ, a károkról is korai beszélni, de az már most valószínű, hogy a raktár csaknem teljes egészében le fog égni.

A német tulajdonban lévő szegedi gyufagyár - a Europe Match - Magyarország egyetlen megmaradt gyufagyára. Éves árbevétele hatmillió euró, a termékek 95 százaléka exportra megy. A cégnek Szegeden kívül Budapesten is van egy telephelye.