Valér
4 °C
8 °C

Nem várták meg a gyászolókat a temetéssel

2005.11.29. 14:01
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy szegedi család tagjai nyolc hónapig voltak kénytelenek várni a temetéssel, majd a sokáig halasztott napon lemaradtak a szertartásról, mert a sírásók fél órával hamarabb földelték el az elhunytat, írja a Délmagyarország című napilap. A hozzátartozók jóvátehetetlen kegyeletsértésnek nevezik az Alsóvárosi temető eljárását, és pert fontolgatnak a gondnok ellen.

Április elsején hunyt el Kothencz Gábor édesapja. A szegedi Alsóvárosi temetőben családi sírhellyel rendelkezik a család, a területen azonban április óta nem lehetett temetni a magas talajvízszint miatt, mondta el az Indexnek Kothencz Gábor. A halottat ezért ideiglenesen egy kiskundorozsmai föld feletti kriptában helyezték el, havi bérleti díj ellenében. A család lelki terheit így anyagi terhek is súlyosbították, mivel a bérleti díjon kívül a temetéshez dupla koporsót kellett vásárolni. Ez utóbbit az előrehaladott bomlási folyamatok miatt írja elő az ÁNTSZ.

Ugyanezen okok miatt nem lehetett felravatalozni és íly módon búcsút venni az elhunyttól, magyarázta Kothencz Gábor, aki állítja: mellesleg három hónappal ezelőtt is meg lehett volna rendezni a temetést, a talajvízszint megfelelő lett volna, de a gondnok valamiért nem engedte. A temetéseket szervező Testamentum Kft.-nél végül november 24-ére kaptak időpontot. Délután három órában egyeztek meg, a több mint negyvenezer forintos számlát még a szertartás előtt kifizették.

A gyászmisére nem a temetői kápolnában, hanem egy, a család által választott templomban került sor fél kettőkor. Az elhunyt fia rögtön a temetőbe sietett, hogy lássa minden rendben megy-e a temetés körül, kiásták-e a sírt, nincs-e víz a gödör alján. A család többi tagja, a rokonok úgy döntöttek, hogy csak a megbeszélt időpontra, azaz három órára mennek ki a sírhelyhez.

"Órája neki is van"

Kothencz Gábor a temetőbe érve azt tapasztalta, hogy a gondnok arra utasítja a sírásókat, hogy tegyék a sírba a halottat. A zaklatott lelkiállapotban lévő hozzátartozó elmondása szerint nem volt képes megakadályozni a temetést, így fél háromra már el is vonultak a sírásók. Az időközben riasztott rokonok - körülbelül harmic gyászoló - közül csak néhányan értek oda a sírhoz, az elhunyt másik két gyermeke nem lehetett jelen. "Semmi nem úgy történt ahogy megbeszéltük" - mondta az Indexnek Kothencz Gábor, aki szerint a temető munkatársai kapkodásba kényszerítették, így nem volt olyan állapotban, hogy leállítsa a folyamatot, és mindezért nem is érzi magát felelősnek.

Kothencz Gábor a kegyeletsértő eljárásért teljes mértékben a temető gondnokát, Bajusz Jánost teszi felelőssé. Szerettük volna a gondnokot is megkérdezni a történtekről, de érdeklődésünket visszautasította azzal, hogy telefonon nem kíván nyilatkozni. Bajusz János a Délmagyarországnak azt mondta, hogy a család "a sírhelytől rendelte meg a temetést", ami azt jelenti, hogy nincs ravatalozás, csak a sírnál búcsúznak a hozzátatozók a halottól. Ez szerinte rendben lezajlott. Kothencz Gábor szerint ez nem igaz, mert ők azt kérték, hogy minden történjen úgy mint egy átlagos temetésnél, csak ne ravatalozzák fel az édesapját, de legyen gyászmenet, harangszó és búcsúbeszéd. "De órája neki is van, és ha 15 órát beszéltünk meg, akkor felfoghatatlan, hogy miért kellett fél órával hamarabb eltemetni édesapánkat."

A család most pert fontolgat a gondnok ellen. "Pedig az is nagy dolog lett volna, ha beismeri, hogy hibázott. De eddig ezt nem tette. Nyolc hónapig vártunk, hogy lekiismeretesen, tisztességgel és méltósággal eltemethessük édesapánkat. Így nem tudunk megnyugodni" - fogalmazott Kothencz Gábor.