Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliókra büntettek egy homofób szektát

2007.11.01. 17:04
Az Egyesült Államok egy kicsi, de annál erőszakosabb, önmagát baptistának nevező kisegyháza hatalmas összegű, 11 millió dolláros bírságot tartozik fizetni egy Irakban elesett amerikai katona édesapjának, mert a temetést homoszexualitásellenes tüntetéssel zavarták meg.

Baltimore egyik esküdtszéke helyt adott szerdán az apa panaszának, aki bebizonyította, hogy depressziós lett, amikor fiának temetésén a Westboro Baptist Church aktivistái tüntettek. A kansasi szekta felfogása szerint az Irakban harcoló katonák eleste Isten büntetése, amiért az Egyesült Államok türelmet tanúsít a homoszexualitás iránt. A per tárgyalásán a temetésen készült videófelvételt mutattak be, amelyeken tüntetők láthatók, többek között "Hála legyen Istennek a halott katonákért" és "Homokos katonák" feliratú transzparensekkel.

A tüntetők ügyvédje azzal érvelt, hogy a temetés nyilvános esemény, és ezért védenceit megilleti a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos joga. Az esküdtek ezzel szemben a panaszosnak adtak igazat és úgy ítélkeztek, hogy az egyház három tagja 2,9 millió dollár kártérítést és nyolc millió dollár büntetést tartozik fizetni. Az apa szerint fia nem is volt homoszexuális, a vallási csoport a homoszexualitással szembeni tolerancia szimbólumaként támadja a hadsereget, örvendezik amerikai katonák halála fölött.

A Fred Phelps prédikátor körül tömörülő, gyakorlatilag a népes családja jogvégzett tagjaiból álló szekta újra és újra felhívja magára a figyelmet homoszexuálisok elleni tüntetésekkel és gyűlöletkeltéssel. A mintegy hetvenfős vallási közösség nem tartozik a nagy amerikai baptista közösségek egyikéhez sem és a hagyományos keresztények is radikális szakadár csoportnak tartják. Phelps prédikátor hívei már mintegy 300, Irakban elesett katona temetését zavarták meg hangos örömünneplésükkel. A hatóságok különféle korlátozó intézkedései eddig nem voltak elég hatékonyak, a hatalmas pénzbüntetés talán elrettentő hatású lesz.