Milliókra büntettek egy homofób szektát

2007.11.01. 17:04
Az Egyesült Államok egy kicsi, de annál erőszakosabb, önmagát baptistának nevező kisegyháza hatalmas összegű, 11 millió dolláros bírságot tartozik fizetni egy Irakban elesett amerikai katona édesapjának, mert a temetést homoszexualitásellenes tüntetéssel zavarták meg.

Baltimore egyik esküdtszéke helyt adott szerdán az apa panaszának, aki bebizonyította, hogy depressziós lett, amikor fiának temetésén a Westboro Baptist Church aktivistái tüntettek. A kansasi szekta felfogása szerint az Irakban harcoló katonák eleste Isten büntetése, amiért az Egyesült Államok türelmet tanúsít a homoszexualitás iránt. A per tárgyalásán a temetésen készült videófelvételt mutattak be, amelyeken tüntetők láthatók, többek között "Hála legyen Istennek a halott katonákért" és "Homokos katonák" feliratú transzparensekkel.

A tüntetők ügyvédje azzal érvelt, hogy a temetés nyilvános esemény, és ezért védenceit megilleti a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos joga. Az esküdtek ezzel szemben a panaszosnak adtak igazat és úgy ítélkeztek, hogy az egyház három tagja 2,9 millió dollár kártérítést és nyolc millió dollár büntetést tartozik fizetni. Az apa szerint fia nem is volt homoszexuális, a vallási csoport a homoszexualitással szembeni tolerancia szimbólumaként támadja a hadsereget, örvendezik amerikai katonák halála fölött.

A Fred Phelps prédikátor körül tömörülő, gyakorlatilag a népes családja jogvégzett tagjaiból álló szekta újra és újra felhívja magára a figyelmet homoszexuálisok elleni tüntetésekkel és gyűlöletkeltéssel. A mintegy hetvenfős vallási közösség nem tartozik a nagy amerikai baptista közösségek egyikéhez sem és a hagyományos keresztények is radikális szakadár csoportnak tartják. Phelps prédikátor hívei már mintegy 300, Irakban elesett katona temetését zavarták meg hangos örömünneplésükkel. A hatóságok különféle korlátozó intézkedései eddig nem voltak elég hatékonyak, a hatalmas pénzbüntetés talán elrettentő hatású lesz.