'A harminc dokumentációt nem lehet kigazdálkodni'

2002.04.12. 13:15
Céltudatosnak és előre megkomponáltnak nevezte a minősített vesztegetéssel vádolt Székely Zoltán országgyűlési képviselő pénteken a Fővárosi Bíróságon azt a magnófelvételt, amelyet Balla Dániel, a Székely-ügy kirobbantója vett fel egy pesti étteremben folytatott tárgyalásuk során.
Az előzetes letartóztatásban lévő Székely Zoltán volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselőt az ügyészség kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetéssel vádolja különböző csatorna-beruházások kapcsán.

A mai tárgyaláson két telefonbeszélgetésről és egy éttermi tárgyalásról készült magnófelvételt játszottak le, melyek közül az utóbbi igen nehezen kivehető az erős háttérzaj és zene miatt. A két, mindössze néhány perces telefonbeszélgetést Balla kezdeményezte; ezek tulajdonképpen a 2000. október 3-ra, a Belgrád rakparti görög étterembe szóló személyes találkozót készítették elő.

Leleplező dokumentumok vagy kenőpénznek szánt milliók?

Balla Dániel a telefonbeszélgetések kapcsán elmondta: azután vette fel a kapcsolatot Székellyel, hogy cége, a PMCSV Kft. megnyerte a szigethalmi csatornázásra kiírt közbeszerzési pályázat megismételt fordulóját, s a képviselő közvetítőn keresztül üzent neki. Az étteremben készített rossz minőségű felvételen hallható tárgyalást Székely úgy magyarázta, hogy Balla végig az FKGP vállalkozói tagozatának nyújtandó pénzügyi támogatásáról, míg ő a vállalkozó által ígért leleplező iratokról beszélt.

Székely elmondta, hogy Balla korábbi személyes találkozójuk során a Kútvölgyi kórházban "dokumentumokat" ígért számára korrupt politikusokról és a vállalkozó találta ki fedőnévként a kifejezést is. (A vádirat szerint a dokumentáció kifejezés a milliókra vonatkozott) Balla egyébként korábban már cáfolta Székely ezen állítását. Székely Zoltán magyarázata szerint Ballának a felvételen hallható, "a 30 dokumentációt nem lehet kigazdálkodni" mondata azt jelenti, hogy nem tudja teljesíteni a kisgazdapárt vállalkozói tagozatában tett azon ígéretét, hogy befizet 30 millió forintot.

Székely szerint a magnófelvételek őt igazolják

A szintén Ballától származó kérdés, "Hát akkor kérdezem, húsz dokumentum megfelel?", Székely szerint ismételten a párttámogatásra utal. Védekezése szerint az "én most elmegyek és elmondom a pártban" kijelentése is őt igazolja, hiszen nem kötött semmilyen alkut Ballával, csak továbbította ajánlatát prominens személyeknek, így nem valós az az állítás, hogy ő kért volna pénzt Ballától. Székely Zoltán megfogalmazása szerint Balla Dánielnek nem a kisgazdapárt ért meg 30 millió forintot, hanem az, hogy leállítsák a cége ellen indított vizsgálatot.

A tárgyalás április 17-én tanúk meghallgatásával folytatódik.  • Hírek
  • Megtakarítás