Székely szerint elfogult a bíró

2002.04.17. 17:06
Elfogultsági indítványt nyújtott be a minősített vesztegetéssel vádolt Székely Zoltán volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselő a büntetőperét tárgyaló bíró ellen a Fővárosi Bíróságon. Székely véleménye szerint a bíró nem képes elfogulatlanul ítélkezni ügyében, és eddig a védelem összes bizonyítási indítványát elutasította.
Székely Zoltán a bíró elfogultsága mellett hangoztatta azt is, hogy az ügyében megszólaltatott rendőrök szerinte hamisan tanúztak, a vesztegetés vádjában pedig Balla Dánielén, az ügy kirobbantóján kívül nincs rá nézve terhelő vallomás. A képviselő hangot adott annak, hogy az ellene folytatott eljárás "vérvád, vérbírósággal".

Székely Zoltán utalva a pénteki tárgyalásra, amelyen a Taverna étteremben Balla által készített magnófelvételt hallgatták meg hangsúlyozta, hogy a vállalkozó ott az FKGP támogatásáról beszélt, amit korábban a párt bizonyos személyeinek megígért. Ezzel szemben Balla úgy nyilatkozott, hogy Székely Zoltánon és Molnár Róberten kívül senkit nem ismer az FKGP-ből, nem ajánlott fel pénzt a pártnak, a felvételen elhangzottak pedig őt igazolják, miszerint Székely pénzt követelt tőle.

Tetten érték

Az ügyészség vádirata szerint Székely Zoltán 1999-ben az Országgyűlés Környezetvédelmi Alap Céltámogatás Ellenőrző Albizottságának elnökeként találkozott Emőd polgármesterével, és megpróbálta egy 464 millió forintos csatornaépítésre adott támogatás 30 százalékát megszerezni, illetve elérni, hogy az általa megjelölt céget vonják be az építésbe. A másik vádpont szerint Székely Zoltán a közbeszerzéseket vizsgáló bizottság elnökeként előbb 30, majd 20 millió forintot kért Balla Dániel vállalkozótól. A politikus cserében azt ígérte, hogy nem támadja meg azt a közbeszerzési pályázatot, amelyen a vállalkozó számára korábban kedvező döntés született. Székely Zoltánt az ügyészségi nyomozók a pénz átvételekor a Gellért Szálló közelében érték tetten.

Az ügyészség a büntetőperben Székely Zoltánt kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés bűntettével vádolja.

A bíróság a tárgyaláson döntött arról, hogy előreláthatólag május 17-én az iratismertetés, utolsó szó jogán és a perbeszédeket hallgatják meg, majd várhatóan május 22-én hirdetnek ítéletet első fokon az ügyben.

  • Tippek
  • Babaváró hitel