Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat év börtön a vesztegetésen kapott Székelynek

2002.05.27. 11:35
Első fokon hat évi börtönbüntetésre és tíz évi közügyektől való eltiltásra ítélte a bíróság Székely Zoltánt. A volt kisgazda politikust kétrendbeli vesztegetés büntettében találták vétkesnek.
Első fokon hat év börtönbüntetésre ítélte a bíróság hétfőn Székely Zoltán volt kisgazda képviselőt, mellékbüntetésként pedig tíz évre eltiltotta a közügyektől.

Székelyt kétrendbeli vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés büntettében találták bűnösnek.

Felmentette ellenben a bíróság az ügy másodrendű vádlottját, Földvári Zsoltot a befolyással való üzérkedés vádja alól. Székelynek az ítélet alapján 458 697 forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Ilyen még nem volt

Nevezzük nevén, itt korrupciós ügyről van szó - kezdte az ítélet indoklását Varga Zoltán tanácsvezető bíró. Most először, eddig példa nélkül olyan ember keveredett korrupciós ügybe, akit az emberek bizalma vezetett igen magas pozícióba. A parlamenti képviselők egy jogállamban mindenki fölött állnak - érvelt a bíró - hiszen ők döntenek még a legfőbb közjogi méltóságokról is. Székely Zoltán visszaélt a polgárok bizalmával és ezzel súlyos kárt okozott az országnak és a demokráciának is, amit a kiszabott büntetés távolról sem fejez ki.

- Években ki sem fejezhető, mekkora kárt okozott - jelentette ki többször is a vesztegetés miatt hat évre ítélt ex-kisgazda képviselő ügyében a tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában.

Székely Zoltán maximálisan visszaélt hivatali helyzetével - ez nem kétséges - hangzott el. A bíróság az egykori országgyűlési képviselő bűnösségét többnyire tanúvallomások alapján mondta ki. A koronatanúk szavahihetőségével kapcsolatban kétség nem merült fel - hiába próbálta ennek ellenkezőjét oly kitartóan elérni Székely . Ezért aztán nincs is szükség több vallomásra, fényképre és a videó felvételre sem - jelentette ki a tanácsvezető bíró.

A büntetés kiszabásánál - ami a törvény szerint 2-12 évig terjedő szabadságvesztés lehetett - enyhítő körülményként vették figyelembe Székely súlyos betegségét. Bár - tette hozzá a bíró - ennek semmi köze sincs az elkövetett cselekményhez. Ez az ügy egyébként már csak azért is példa nélküli büntetőügy, mert a klasszikus értelemben vett súlyosító körülményt sem talált a bíróság.

Az ítélet nem jogerős

Az ügyész súlyosításért, míg Székely és védője elsősorban felmentésért, végső soron enyhítésért fellebbezett. Így az ügyben a Legfelsőbb Bíróság hirdet jogerős ítéletet, amíg - a mai döntés értelmében - Székely Zoltánnak előzetes letartóztatásban kell kivárnia.