Piroska
3 °C
3 °C

Hat év börtön a vesztegetésen kapott Székelynek

2002.05.27. 11:35
Első fokon hat évi börtönbüntetésre és tíz évi közügyektől való eltiltásra ítélte a bíróság Székely Zoltánt. A volt kisgazda politikust kétrendbeli vesztegetés büntettében találták vétkesnek.
Első fokon hat év börtönbüntetésre ítélte a bíróság hétfőn Székely Zoltán volt kisgazda képviselőt, mellékbüntetésként pedig tíz évre eltiltotta a közügyektől.

Székelyt kétrendbeli vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés büntettében találták bűnösnek.

Felmentette ellenben a bíróság az ügy másodrendű vádlottját, Földvári Zsoltot a befolyással való üzérkedés vádja alól. Székelynek az ítélet alapján 458 697 forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Ilyen még nem volt

Nevezzük nevén, itt korrupciós ügyről van szó - kezdte az ítélet indoklását Varga Zoltán tanácsvezető bíró. Most először, eddig példa nélkül olyan ember keveredett korrupciós ügybe, akit az emberek bizalma vezetett igen magas pozícióba. A parlamenti képviselők egy jogállamban mindenki fölött állnak - érvelt a bíró - hiszen ők döntenek még a legfőbb közjogi méltóságokról is. Székely Zoltán visszaélt a polgárok bizalmával és ezzel súlyos kárt okozott az országnak és a demokráciának is, amit a kiszabott büntetés távolról sem fejez ki.

- Években ki sem fejezhető, mekkora kárt okozott - jelentette ki többször is a vesztegetés miatt hat évre ítélt ex-kisgazda képviselő ügyében a tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában.

Székely Zoltán maximálisan visszaélt hivatali helyzetével - ez nem kétséges - hangzott el. A bíróság az egykori országgyűlési képviselő bűnösségét többnyire tanúvallomások alapján mondta ki. A koronatanúk szavahihetőségével kapcsolatban kétség nem merült fel - hiába próbálta ennek ellenkezőjét oly kitartóan elérni Székely . Ezért aztán nincs is szükség több vallomásra, fényképre és a videó felvételre sem - jelentette ki a tanácsvezető bíró.

A büntetés kiszabásánál - ami a törvény szerint 2-12 évig terjedő szabadságvesztés lehetett - enyhítő körülményként vették figyelembe Székely súlyos betegségét. Bár - tette hozzá a bíró - ennek semmi köze sincs az elkövetett cselekményhez. Ez az ügy egyébként már csak azért is példa nélküli büntetőügy, mert a klasszikus értelemben vett súlyosító körülményt sem talált a bíróság.

Az ítélet nem jogerős

Az ügyész súlyosításért, míg Székely és védője elsősorban felmentésért, végső soron enyhítésért fellebbezett. Így az ügyben a Legfelsőbb Bíróság hirdet jogerős ítéletet, amíg - a mai döntés értelmében - Székely Zoltánnak előzetes letartóztatásban kell kivárnia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!