Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

G.I. Joe vs. Ben Hur

2005.05.29. 09:54
Szakértők szerint a kétszáz kilós terhet szállítani képes elektromos szekér a polgári életben is sikert arathat, első példányait az Irakban állomásozó amerikai csapatok kapják.
Kétezer év után ismét bigára, római harci szekérre pattannak a katonák. A modern "harci szekér" sem kerüli el háborús övezeteket: ezekben a hetekben szerelik fel az amerikai hadsereget az "American Chariot" nevű motoros "bigával", és első példányait az Irakot megszálló egységeknek szánják.

A praktikus kis járgány, amelynél a paripákat egy első kerék és motor helyettesíti, elsősorban szállítási feladatokat lát majd el. Bevezetését anyagi okok indokolják: jelenleg a bázisokon belüli és más kisebb távolságokra történő szállításokat a jól ismert Humveek végzik. Ez a terepjáró viszont rendkívül drága, nem is beszélve a fogyasztásáról. Mint Hal Almand, az amerikai hadsereg gépjármű-technológiai központjának (NAC) vezetője megállapította: egy Humvee árából 15 Chariotot tudnának venni, és akkor a felszabaduló terepjárókat komolyabb küldetésre tudnák bevetni. A Chariot üzemanyag-fogyasztása pedig nulla, mivel elektromos meghajtóval működik. És ez még akkor is megtakarítást jelent, ha tudjuk: az Egyesült Államok eddig több mint 200 milliárd dollárt költött az iraki háborúra, és a közelmúltban szavazta meg a washingtoni kongresszus a 82 milliárd dolláros kiegészítő költségvetést Irakra és Afganisztánra.

Bár a hadsereg céljai elsődlegesek, egyáltalán nem kizárt, hogy az elektromos biga a polgári életben is elterjed majd, remek teherbíró képessége miatt: 200 kilogrammra hitelesítették, ezen kívül még felszerelhető rá egy külön csomagtartó, amelybe további hetven kilót pakolhatnak. A szakértők már pedzik, hogy az American Chariot hamarosan olyan karriert futhat be, mint az egykor szintén hadicélokra készült dzsipek - írja a La Repubblica című olasz napilap.