Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Újabb szektatagok jöttek elő barlangjukból Oroszországban

2008.04.01. 14:51
Előjött újabb 14 szektatag azok közül, akik még novemberben mentek be egy barlangba, hogy ott várják a szerintük közelgő világvégét. Az ötletgazda szektavezér nem tartott híveivel, őt pszichiátriai kezelés alá vonták, s csak azért engedték el a diliházból, hogy meggyőzze híveit, távozzanak az omlásveszélyes barlangból.

Újabb 14 szektatag jött elő kedden azok közül, akik az oroszországi Penza városa mellett több hónapig tartó munkával tavaly kivájtak egy barlangot a hegyoldalban, hogy ott várják a világ végét. November végén 35-en mentek be a vájatba étellel, vízzel, illetve tartalékokkal és a mindennapi élethez szükséges elemi eszközökkel, tárgyakkal.

A felnőttek gyerekeket is magukkal vittek. Amikor az orosz hatóságok kapcsolatba léptek velük, azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják a gázpalackjaikat, amennyiben a rendőrök erőszakkal akarják eltávolítani őket. Ez nem történt meg.

A múlt héten már kijött egy csoport. Az orosz hatóságok szerint az újabb "kivonulók" azért jöttek elő kedden, mert a tavaszi hólé miatt ismét beomlott a barlang egy része. A felnőttek egy 8 és egy 14 éves gyerek is kihoztak magukkal. Állítólag mindannyian kielégítő egészségi állapotban vannak. A csoportot egy közeli házba vitték, ott él a szektavezér is, akit a hatóságok korábban azért hoztak ki az elmegyógyintézetből, hogy rábeszélje híveit a távozásra.

A veszélyessé vált barlangban még legalább egy tucatnyian maradtak, és ők már nem tekintik vezetőjüknek a szektavezért. Egy nyolc hónapos csecsemő is velük van. Új vezérük azt üzente a barlangból, hogy az ortodox húsvét utánig, április 28-ig bent kell maradniuk.

A hatóságok továbbra sem akarnak erőszakot alkalmazni, de az omlásveszély miatt felkészültek arra, hogy szükség esetén kimentsék az embereket. A közeli házban lévők azt kérték, hogy hagyják őket békén az újságírók, és adjanak nekik egy tehenet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!