Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Előbújt barlangjából az orosz világvégeváró szekta

2008.05.16. 10:03
Kijöttek a föld alól annak az orosz szektának az utolsó tagjai, amely november óta egy kiásott barlangban várta a szektaalapító által jósolt világvégét. A barlangból kilencen jöttek ki, s bebizonyosodott, hogy a barlangban ketten elhunytak. A bomló hullákból áradó gázok komolyan veszélyeztették a még a barlangban lévők egészségét.

A hatóságok már korábban jelentős helyreállítási munkálatokat végeztek a többször beomlott barlangban és péntekre virradó éjszaka feltárták az elhunytak sírját. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az enyésző hullákból áradó gázok komolyan veszélyeztetik a még a barlangban lévők egészségét.

Az exhumálásról a szektások tudtak, és a helyi illetékesek szerint nem fordítottak rá különösebb figyelmet.

2007 november elején a szekta tagjai Pjotr Kuznyecov, a mérnöki végzettségű szektaalapító vezetésével Nyikolszkoje falu mellett egy hegyoldalba hatalmas barlangot ástak. A barlangban volt kút és egy közeli patakba vezetett illemhely is. A szekta nagy mennyiségű tartalékot halmozott fel ételből és petróleumból, majd 35 ember, köztük négy gyerek, illetve két macska és egy papagáj bevonult a föld alá.

Miután az olvadás és a tavaszi esőzések miatt a barlang többször beomlott, március 28-án előjött az első hét nő. Április 1-jén további 14 ember, egy nappal később pedig egy fehéroroszországi asszony két gyermekével hagyta el a rejtekhelyet.

Az akkori ismeretek szerint még 11-en maradtak a föld alatt, bár Vitalij Nyedogon, a szekta egyik vezetője előjövetele után nyomban elmondta, hogy két nő meghalt a barlangban, az egyik rákban, a másik a túlzásba vitt böjtölésben.

Amikor fény derült rá, hogy a szektatagok egy barlangba vonultak, Kuznyecovot elmegyógyintézetbe vitték, és ott beszámíthatatlannak találták, de az első kibújó barlanglakók követelésére elengedték. Nem sokkal később súlyos fejsérülésekkel kórházba kellett vinni, állítólag öngyilkosságot kísérelt meg, mert nem látta jelét az általa jósolt világvégének.