Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Fákat, oszlopokat döntött ki a szél

2005.06.10. 12:21
Kisebb károkat okozott az ország több pontján a péntek hajnali szélvihar. A tűzoltók 250 helyszínre vonultak ki, ez körülbelül a duplája a szokásos vonulás számnak, de az esőzés és a vihar ezúttal sokkal enyhébb volt, mint a néhány héttel ezelőtti.
Heves szélvihar miatt pénteken hajnalban fák dőltek az utakra, az erős szél telefonoszlopokat döntött ki, felső vezetékek szakadtak le, az eső pedig pincéket öntött el. Elsősorban három szolnoki településen, Mezőtúron, Túrkevén, valamint Budapesten keletkeztek károk, de személyi sérülés nem történt, tájékoztatta az Indexet a katasztrófavédelmi főigazgatóság.

Mezőtúron és Túrkevén a hajnali esőzések és szélvihar okozott károkat, mondta Liszkai Zoltán, a mezőtúri tűzoltóság parancsnoka. A komoly erősségű szél fákat tört ketté, és csavart ki a földből; két fa egy butiksorra dőlt, csak a szerencsén múlott, hogy nem okozott komolyabb anyagi kárt. A helyi tűzoltók nyolc riasztás kaptak a vihar alatt, többnyire műszaki mentést kellett végezniük, de elöntött pincét is szivattyúztak a hajnali órákban.

Budapesten, a XI. kerületben az Erőmű utcában egy kidőlt fa megrongálta egy ház homlokzatát, valamint egy előtte parkoló Suzuki Ignist, mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az Indexnek. A vihar több kerületben is telefonoszlopokat döntött ki, vezetékeket szakított le, és a heves esőzések miatt elöntött pincéket is szivattyúzni kellett. Személyi sérülés nem történt, senkit sem kellett otthonából kitelepíteni.

Az OKF szóvivője elmondta, a tűzoltók országszerte 250 helyszínre vonultak ki, ez körülbelül a duplája a szokásosnak. Hozzátette, hogy a péntek hajnali esőzés és vihar sokkal enyhébb volt, mint az, amely néhány hete az ország szinte valamennyi megyéjében jelentős károkat okozott.

Hétvégi, jövő heti időjárás
Az elmúlt két három napban folyamatosak voltak a viharok és széllökések országszerte, jelentette az Országos Meterológiai Szolgálat. Főleg Dunántúlon kapcsolódott a heves esőzésekhez az olykor 80-90 kilométeres szél. Pénteken többnyire esős idő lesz, a hőmérséklet 13 fok körül alakul. Ilyen mostoha idő azonban már nem várható a hétvégén. Kezdetben még hideg, csípős idő lesz, de a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, és a jövő hét közepére eléri az ilyenkor szokásos 23-28 fokot. Kisebb záporok, délutáni zivatarok nem kizártak, de komoly erősségű szélre már nem kell számítani.