Szilárda
-4 °C
2 °C

Szélriadót adott ki a meteorológiai szolgálat

2008.03.01. 12:12
Narancssárga, tehát másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország északkeleti régióira a következő órákra szombat délelőtt, estig pedig az ország egész területén viharos szél várható.

Már a déli órákban Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl területein erős viharra lehet számítani, a széllökések pedig elérhetik az óránkénti 90-110 kilométeres sebességet - közölte Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus a távirati irodával.

Kora délután zivatar, néhol jégeső is várható, melyek környezetében az orkán erejű, 120 kilométer/órás szélroham is előfordulhat. A szolgálat 24 órás előrejelzése szerint estig az egész országban a narancssárga riasztás lesz érvényben.

Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg. A zöld jelzés a különösebb felkészültséget nem igénylő helyzetet jelenti, a sárga a potenciálisan veszélyes jelenségeket. A narancssárga és a piros színű jelzés pedig veszélyt jelent.

Narancssárga jelzés esetén az időjárás károkat, baleseteket is okozhat. Piros fokozat kiterjedt területeket érintő, nagy károkat okozó, és az emberi életet is nagyban fenyegető veszélyes időjárási jelenségre figyelmeztet - olvasható a rendszer hivatalos weboldalán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!