Auguszta
-7 °C
0 °C

Kamionokat is borított a vihar

2007.02.01. 10:31
Az előrejelzések szerint csütörtökön még sokfelé kell viharos szélre számítani, és csak este fog múlni a napok óta tartó, kellemetlen szeles idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat napi tájlékoztatása szerint továbbra is szeles marad az idő, és akárcsak szerdán, csütörtökön is számítani kell nagy erejű széllökésekre. Az éjfélig érvényes előrejelzés szerint a szél mindenütt északnyugatira fordul, és egyre többfelé viharossá (60-80 km/h) fokozódik.

Repültek a teherautók

Délelőtt Fejér megyében három kamiont borított árokba a vihar. Székesfehérváron a 7-es, 8-as főút közös elkerülő szakaszán, a Sárpentele-úrhidai kereszteződésben és a 6-os főúton, Ercsi térségében kapott bele a pótkocsik ponyvájába és borította fel a járműveket szél - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A balesetek során személyi sérülés nem történt - közölte a rendőrség. R. Szabó Ágnes tájékoztatása szerint a mentés idején mindhárom baleset színhelyén félpályán haladt a forgalom. Két szakaszon már végeztek a műszaki mentéssel, a 6-os főút érintett szakaszán még mindig csak félpályán haladhatnak a gépkocsik.


Az északnyugati és a középső országrészben 80-90 km/h-s széllökésekre kell számítani. Ezen kívül Sopron környékén, a Mosoni-Síkságon, a Dunántúli-középhegységnek a 400 méter fölötti területein, a Balaton keleti medencéjében, a Velencei-tónál, illetve az Északi-középhegységben 90-100 km/h-s széllökések is előfordulhatnak.

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtök estétől lassanként mérséklődik a szél. A hőmérsékletek továbbra is tavasziasak, északkeleten néhol intenzív zápor is lehet, amit jégdara, esetleg jégeső kísérhet.

Megbontott iskolatető

Az országban ezúttal nem okozott nagy károkat a szél, az utóbbi 24 órában nem érkeztek a katasztrófavédelemhez kárbejelentések, tudtuk meg Dobson Tibor szóvivőtől. Az MTI csütörtöki híre szerint a főváros XVIII. kerületében található Hengersor utcai iskola bádogtetejét megbontotta a viharos szél csütörtök reggel. A tetőt a tűzoltók rögzítették, sérülés nem történt, a megbontott tető helyreállítása miatt nem kellett szüneteltetni az oktatást.


A Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön is lakossági veszélyhelyzeti tájékoztatót adott ki az OMSZ tájékoztatására hivatkozva. Felhívják a budapestiek figyelmét többek között arra, hogy az átvonuló vihar idején lehetőség szerint zárt helyen tartózkodjanak, az ajtókat, ablakokat tartsák zárva, készüljenek fel esetleges áram kimaradásokra (elemlámpa, gyertya), biztonságos helyen parkoljanak, védekezzenek a vihar által letört ágak, elsodort tetőcserepek, üvegszilánkok ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!