Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Viharos szél okoz fennakadásokat a közlekedésben

2004.02.09. 17:10
A fővárosban az Astoria és a Blaha Lujza tér között teljes szélességben lezárták a Rákóczi utat, mert a szél lesodorta az egyik bérházról a reklámtáblát. A nagyon erős hidegfronttal érkező, óránként 80-100 kilométeres viharos szél kicsavart fákkal is lassította az ország közlekedését.
Az erős, viharos szél hétfőn az ország különböző térségeiben okozott kárt, főként fákat csavart ki, tetőket bontott meg, de sérülésekről nem érkezett hír a katasztrófavédelmisektől, tűzoltóságoktól.

Veszélyes lemezdarab miatt lezárták a Rákóczi utat

Fotók: HavariaPress
Lezárta a rendőrség a Rákóczi utat, mivel a Blaha Lujza téren az egyik lakóépület tetejéről az út fölé billent egy nagy méretű lemezdarab. A reklámtáblából, amelyet feltehetőleg a szél billentett ki eredeti helyéről, mintegy tíz négyzetméternyi lógott az utca felett. A tűzoltók daru segítségével hárították el az életveszélyt, ezért a rendőrség a munkálatok idejére a Blaha Lujza tér és az Astoria között teljes szélességében délután fél kettőig lezárta a Rákóczi utat - tudtuk meg a BRFK sajtóügyeletétől.

A fővárosi tűzoltókhoz beérkezett riasztások száma már kora délután is meghaladta a harmincat.

Leomlott egy tűzfal

Nem közlekedett délelőtt az 56-os villamos a Budagyöngye és Hűvösvölgy között, mivel a viharos szél kidöntött egy fát, amely leszakította a villamos felső vezetékét.

A Práter utcában egy tűzfal borult le, s a leomló épületrészek egy személyautót és egy furgont is megrongáltak. Ezen a helyszínen még jelenleg is omlásveszély van, körülbelül 200-250 négyzetméteres területen.

A Budapesti Elektromos Művek sajtóreferense az Index kérdésére elmondta, hogy a város több pontján kisebb áramellátási gondokat okoznak az elektromos légvezetékekre hulló faágak, kidőlő fák. Ezeket az üzemzavarokat igyekeznek minél előbb elhárítani, de mivel akár több száz esetről is lehet szó, előfordulhat, hogy a szokásosnál több időt vesz igénybe az áramszolgáltatás helyreállítása.

Kamiont borított szél az M7-esen

Nem sokkal dél után Kápolnásnyék közelében a Balaton felé haladt üresen egy magyar kamion, amikor a nagy erejű szél a 18 méteres szerelvény pótkocsiját lefordította a vontatóról. A felborult pótkocsi a teljes jobb pályát elfoglalta. Személyi sérülés nem történt, a pálya forgalmát a műszaki mentés idejére a Martonvásári csomópontnál a 7-es főútra terelték, délután kettőre azonban befejeződött a műszaki mentés, és a forgalom helyreállt - áll a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

Több órára megbénult a vonatközlekedés Vámosgyörk és Ludas között hétfőn, mert a viharos erejű szél fákat döntött a sínekre - közölte a Mávinform az MTI-vel. "A kidőlt fák mindkét vágány felett elszakították a felső vezetéket, így a Budapest-Hatvan-Miskoc vasútvonal ezen szakaszán délután 120 percre megbénult a vonatközlekedés" - mondta a Mávinform ügyeletese. Hegyeshalom és Rajka között ugyancsak a viharos erejű szél miatt a vonatok sebességét ideiglenesen csökkentették - mondta az ügyeletes.

Szélvihar országszerte

Több közlekedési lámpát is kidöntött a helyenként orkán erejű szél Miskolcon, és csak a puszta véletlennek köszönhető, hogy senki nem sérült meg - tájékoztatta az MTI-t a tűzoltóság ügyeletese. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról számolt be, hogy a megye különböző pontjairól összesen másfél tucatnyi alkalommal kértek segítséget az utakra dőlt nagyobb fák eltávolításához. Üzemzavarok voltak az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. 20 kilovoltos hálózatán is, mert a kidőlt fák megrongálták, elszaggatták a vezetékeket.

A rajkai magyar-szlovák határátkelőnél a kilépő műanyag védőtetőjét sodorták le a 70-80 kilométer óránkénti sebességű széllökések. A Győrt Sopronnal összekötő 85-ös főúton Bágyogszovát térségében egy erős széllökés egy kamion üres pótkocsiját fordította keresztbe az úton. A közép- és kisfeszültségű hálózatra több helyen rádőlt faágak okoztak zökkenőket az áramszolgáltatásban Győr térségében - közölték az MTI érdeklődésére az Édász sajtóosztályán.

Viharos széllel tért vissza a tél

Németh Lajos meteorológus kérdésünkre elmondta, hogy nagyon erős hidegfront érkezett vasárnap délután, melynek nyomában viharos széllel zúdulnak a Kárpát-medencébe a hideg légtömegek. Az erős légmozgásokért ezen kívül az ország két vége közötti nagy légnyomáskülönbség is felelős - tette hozzá a szakember.

Dél-nyugat, Észak-kelet Magyarországon - Pécs, Nagykanizsa, Szentgotthárd, Záhony térségében - óránkénti 40-50 kilométeres szélerősséget mérnek, míg a Győr, Tatabánya, Budapest, Szeged, Eger, Miskolc, Debrecen "szélcsatornában" 80-85 km/h-s, viharos erejű széllökéseket regisztrálnak a műszerek. Magyarországon az eddig mért legnagyobb szélerősséget 1988 augusztusában tapasztalták, ekkor 160 km/h-t mutatott a műszer.

Az előrejelzés szerint keddre jelentősen mérséklődik a szél ereje, szerdára pedig teljesen megnyugszik az időjárás, ekkor havazásra, helyenként havasesőre lehet számítani. Péntekre lehűl az idő, éjszaka több helyen mínusz tíz fokos fagy várható. Vasárnaptól nagy valószínűséggekl ismét enyhül majd az idő, és a februárinak megfelelő, fagypont körüli hőmérsékletek lesznek jellemzők országszerte - tájékoztatta az Indexet a meteorológus.