Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Pernyeriadó Esztergomban

2005.04.07. 16:20
Kapcsolódók (9)
Huszonöt esztergomi tűzoltó vonult ki ahhoz a tűzhöz, ami csütörtök reggel keletkezett egy közelben lévő szeméttelepen. A zömmel hulladék gumiszivacsból és pillepalackokból álló hulladék viszonylag nagy füsttel kezdett égni, Esztergom lakosait arra kérték, hogy a házak ablakait zárják be.

Esztergom-Kertvárosban ég egy szemétlerakó csütörtök reggel óta, a lakosság nincs veszélyben. Az esztergomi tűzoltók azóta hat géppel, huszonöt tűzoltóval oltják a mintegy egyhektáros, kommunális és ipari hulladékot tároló szemétlerakót, mondta el Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.


Klikk a képre!
A területen csaknem kétezer köbméter szemetet tárolnak. A tűzoltóság munkáját négy tolólapos rakodógép és hat teherautó is segíti, amelyek az égő szemetet földdel takarják be. Délutánra már a lángoló szemét felét föld fedte, tudta meg az Index Kövecs István tűzoltó-alezredestől.

A zömmel hulladék gumiszivacsból és pillepalackokból álló szemét viszonylag nagy füsttel ég, a két és fél kilométtere lévő Esztergomba azonban leginkább csak a pernye jut el, ami miatt a lakosokat arra kérték, hogy a házak ablakait zárják be. A reggel óta folyamatos műszeres mérések ugyanakkor eddig nem mutattak olyan eredményt, ami miatt szigorúbb védelmi intézkedésre lenne szükség. A füst ugyanis csak nyomokban tartalmaz olyan vegyi anyagokat - például kén-dioxidot -, amik veszélyesek az egészségre.

A kitelepítés fel sem merült, és személyi sérülés sem történt, várhatóan estig tart majd a szemétlerakó oltása. A tüzet nagy valószínűséggel guberálók okozták, mivel a szeméttelepen tárolt hulladék nem hajlamos öngyulladása, és korábban többször is tűntek már fel a környéken szemétben kutató emberek.