Auguszta
-7 °C
0 °C

CD-n a Szená-Torok

2000.11.28. 09:55
Az igazi ászok eddig elkerülték a parlamenti énekkart, így Torgyánné Cseh Mária primadonna alakja, valamint Gyimóthy Géza legendás énekhangja is hiányzik a Szená-Torok koncertjeiről. Ennek ellenére már CD-n is nyomon követhető a képviselők énekhangi munkássága, mert a Lavotta kamarazenekarral közösen magyar verbunkos zenét suttogó korongot dobtak piacra. Nem feltétlenül kereskedelmi célokkal, ami abból is látszik, hogy Dévényi Tibor nem kapott meghívót a bemutatásra.

Juhász Elődnek azonban szerencséje volt, így a Szená-Torok eddigi legnagyobb volumenű kanadai turnéján személyesen kísérhette a parlamenti képviselőkből álló amatőr kórust. Az aposztrofálás az amatőr jelző esetében nem cinikus minősítés, ugyanis Iványi Tamás karnagy az együttes alakulásakor még ,,dalárdának" nevezte a különböző frakciókból összeverbuválódott képviselőket. Ez azonban még '96 karácsonyakor volt, azóta kormányváltás, kanadai turné, plusz a CD, amelynek egy elrejtett szegletében tudjuk meg, hogy a ,,Chor des ungarischen Parlaments" is munkálkodott a dalokon.

Kevesebb próba, több siker

A Szená-Torok fantázianevű parlamenti énekkar múltja, jelene és jövője ugyanaz, ugyanis az együttesbe nincs felvételi procedúra, de a szokásos választások után sincs kirúgás, hogy aszongya ,,te már megbuktál, mostantól nem jöhetsz"!

Kósáné Kovács Magda hangol

A létszámról azonban sem az együttes vezetője, sem prominens képviselői sem tudtak felvilágosítást adni. Azt azonban némi ellenzéki fennhanggal elmondták, hogy februárig mindig a hétfői ülés után gyakoroltak, de amióta háromhetente ülésezik a grémium most már a hétvégeket is be kell vállalni. Az eredmény évente 5-10 új dal, illetve erősödő szakmai elismerés.

Torgyánné: az újabb kezdet sebeket szakítana fel

Ennek legékesebb példája az a kora őszi kanadai turné, ahol két héten keresztül énekeltek a magyar diaszpórának. A siker borítékolva volt, elég csak a Magyar Krónika beszámolóját idézni: ,,És hogyan énekelnek! Csak aki hallotta őket, tudja igazán megmondani, mert leírni, elmesélni nem lehet, azt hallani kell. Hogy milyen politikát folytatnak a Parlamentben, pontosan nem tudjuk, de a beszélgetések során a közvetlen, őszinte hangnemből nem lehet másként következtetni csakis, hogy egyenes, helytálló és őszinte politikusok."

Torgyánné Cseh Mária nem volt ott. Iványi Tamás elmondása szerint már többször meghívták, de az egykori sokat érő primadonna azzal hárította el a kérést, hogy ,,olyan nehéz volt abbahagyni az éneklést, hogy minden újabb kezdet sebeket szakítana fel."

A zene mindenkié

Dombóvári János az alkotással
A québeci parlamentben még rögtönzött műsort is adott a kórus, amit a beszámolók szerint a jegyzőkönyvbe is bevezettek. Az együttes egyébként csupán jótékonysági koncerteken vesz részt, sehol egy vérmes menedzser, mert azzal feltehetőleg az alapfilozófiát tennék a partvonalon kívülre. A kórus célja ugyanis csupán az, hogy a pártpolitikai ellentéteken felülemelkedve, a zene szeretetét hirdessék.

A most megjelentett millenniumi CD alapvetően a sátoraljaújhelyi Lavotta kamarazenekar munkája, amely a magyar verbunkos zene nagyjainak szerzeményeiből válogatott. A tartalomjegyzék, és félő belehallgatás után észrevételünk szerint csak cseppet vesz részt a kórus a komoly művek előadásában.

Nem is csoda, hiszen Kósáné Kovács Magda az Indexnek elárulta, hogy a könnyebb fajsúlyú zenét is szereti, főként az Omegát, amely kijelentésre Fehérvári Tamás fideszes képviselő a Pink Floyd-Jethro Tull kettőssel replikázott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!