Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Horogkeresztes puskával lőtték agyon?

2006.04.07. 11:13
Az utóbbi hónapokban több külföldit, elsősorban afrikaiakat támadtak meg Szentpéterváron, alig két hete egy mali apától származó mulatt kislányt késeltek meg lakásuk lépcsőházában, most egy szenegáli diákkal végzett egy orvlövész.

Agyonlőttek egy szenegáli diákot Szentpéterváron péntek hajnalban, ezzel is szaporítva az oroszországi idegengyűlölő támadások sorát. A támadó lesből tüzelt egy külföldi diákcsoportra, amely egy éjszakai klubból jött ki a Néva parti városban, a 28 éves szenegáli Lamzar Samba a helyszínen életét vesztette. A rendőrök horogkereszttel dekorált puskát találtak a közelben.

Az utóbbi hónapokban számos külföldit, elsősorban afrikaiakat támadtak meg Szentpéterváron. Alig két hete egy mali apától származó mulatt kislányt késeltek meg lakásuk lépcsőházában. Január óta támadás ért egy-egy egyiptomi, kameruni és ugandai állampolgárt is. A Moszkvai Emberjogi Iroda szerint tavaly 25 emberölést és több mint kétszáz támadást követtek el Oroszországban etnikai gyűlöletből. A külföldiek elleni támadások több mint fele 2004-2005-ben Moszkvára, Szentpétervárra és az észak-kaukázusi régióra jutott.

Az orosz lakosság közel 60 százaléka támogatja (különböző mértékben) a nacionalista jelszavakat - állítják emberjogvédők, akik szerint sok politikus aknázza ki lelkiismeretlenül a nacionalizmust, szítva az idegengyűlölő akciókat. Egy szentpétervári bíróság a múlt héten felmentett egy kamasz fiút egy tádzsik kislány megölésének vádja alól, bár egyúttal huliganizmusért öt és fél évre ítélte.

A szentpétervári születésű Vlagyimir Putyin elnök által létrehozott, népfrontszerű Társadalmi Kamara elítélte a "fasisztoid bandák" bűntettét pénteki közleményében.