Valér
-1 °C
0 °C

Tizenöt tonna veszélyes hulladékot találtak

2008.04.03. 19:53
A Zöld Kommandó ellenőrei 15 tonna veszélyes kórházi és egyéb hulladékot, fecskendőket, leselejtezett számítógépeket, faxokat, régi laboratóriumi műszereket, felirat nélküli hordókban vegyszereket és üres, veszélyes anyagok tárolására szolgáló műanyag konténereket találtak a Békés megyében. A zöldhatóság 48 órán belüli ártalmatlanításra kötelezte a szennyező céget.

A budapesti XXII. kerületi kapitányság munkatársai szerdán délelőtt értesítették a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség gyulai kirendeltségét arról, hogy az okányi SAPEX Kft. telephelyén házkutatást tartanak. A rendőrség azt kérte, hogy az eljárásban vegyen részt egy hulladékgazdálkodási szakember is, mert a cég budapesti telephelyén nagy mennyiségű veszélyes hulladékot találtak.

Okányban az egyik épület földszintjén és padlásán mintegy 15 tonna mennyiségű fertőzésveszélyes kórokozókat tartalmazó veszélyes kórházi hulladékot, injekciós tűket találtak a hatósági emberek. A telephelyen voltak még leselejtezett számítógépek, faxok, régi laboratóriumi műszerek, felirat nélküli hordókban vegyszerek, illetve üres veszélyes anyagok tárolására szolgáló műanyag konténerek is.

A hatóságok megállapították, hogy a kft. környezetszennyező magatartást tanúsított, hiszen ez év február 28-a óta tudomása volt arról, hogy a telephelyén veszélyes hulladékok vannak. Ennek ellenére nem értesítette sem a rendőrséget, sem a környezetvédelmi felügyelőséget, illetve nem tett intézkedéseket sem a veszélyhelyzet elhárítása érdekében.

A környezetvédelmi felügyelőség az ellenőrzés után azonnal végrehajtandó határozatot adott ki a SAPEX Kft. részére, amelyben 48 órán belüli ártalmatlanításra szólítja fel a telephely vezetőjét. Így a kft. tulajdonosa köteles a saját költségén a veszélyes hulladékot égetőbe szállítani és megsemmisíteni. Amennyiben ez nem történik meg, a felügyelőség a vízügyi igazgatósághoz fordul, és a segítségét kéri a veszélyes hulladék elszállíttatásához.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!