Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tizenegy év a mongol kereskedő gyilkosának

2004.05.04. 12:30
A jogerősen is elitélt szerbiai férfi fojtogatta, majd agyonverte mongol élettársát. A vádlott akkor bukott le, amikor Ukrajnába akart eljutni, ám a határon felismerték és elfogták.
Tizenegy év fegyházbüntetést kapott az a szerbiai férfi, aki agyonütötte, majd kirabolta korábbi élettársát, egy mongol kerekedőt Szegeden. A Szegedi Ítélőtábla így keddi döntésével helybenhagyta a Csongrád Megyei Bíróság tavaly ősszel meghozott, első fokú ítéletét.

Szokatlan ítélet

A férfit tavaly október 14-én a megyei bíróság emberölés és kifosztás bűntettében találta bűnösnek, ezért végleges kiutasításra is ítélte a vádlottat. Az ügy a vádlott és védője fellebbezése nyomán került a táblabíróságra, ahol - szokatlan módon - a vádlott távollétében hozták meg a jogerős ítéletet. A férfit ugyanis a közelmúltban kiengedték az előzetes letartóztatásból, s ezt követően Szerbiába távozott. Emiatt viszont - mivel nem léphet be az országba - az ítéletet sem tudják végrehajtani. A férfi ellen jelenleg nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Megromlott viszony

A vádlott, aki hazájában vállalkozóként dolgozott, 1996-ban a szegedi piacon ismerkedett meg egy mongol nővel, a későbbi sértettel. Köztük előbb üzleti, majd szerelmi kapcsolat alakult ki, a vádlott így gyakran megfordult a csongrádi megyeszékhelyen, hogy minnél több időt tölthessen a nővel. Viszonyuk 1999 nyarától kezdve mégis megromlott, így - részben személyes, részben üzleti okokból - egyre többet veszekedtek, s a piacon mások szeme láttára többször is egymásnak estek. 2000. szeptember 8-án reggel a sértett lakásában keveredtek vitába, melynek végén a férfi fojtogatni kezdte a nőt, majd több ütéssel agyonverte áldozatát.

A vádlott a bántalmazás után magához vette a sértett övtáskáját, útlevelét, valamint az összes fontos üzleti iratát és kulcsát. Végül zsebre rakta az asszony legalább 40 ezer forintnyi készpénzét, és az ajtót bezárva távozott a lakásból. A sértettől elhozott iratok és tárgyak egy részét a Röszkei út mellett egy konténerbe dobta, majd átlépte a magyar-jugoszláv határt. Az áldozat holttestét aznap délután a testvére találta meg. A vádlott akkor bukott le, amikor 2001. január 2-án Magyarországon keresztül akart Ukrajnába eljutni, ám a határon felismerték és elfogták.

  • Szeged legszebb lakásai az Otthontérképen!
  • Több ezer eladó lakás közül válogathatsz a térképről.
  • Válaszd ki a legszebb lakást a több ezer kiadó ingatlan közül az Otthontérképen