Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Fenyő-gyilkosság: átadták a DNS-mintát

2007.06.21. 16:17
Átadták a szerb hatóságok a magyar rendőrségnek annak a szerb-montenegrói férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság lehetséges elkövetője, közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) életvédelmi osztályvezetője csütörtök délután.

A magyar hatóságok megkapták Szerbiából a Fenyő-gyilkosság nyomozásakor keresett férfi DNS-mintáját. Alberti Bálintné alezredes, az NNI osztályvezetője szerint a mintát soron kívüli szakértői vizsgálatra küldik, ennek reményeik szerint egy hónapon belül meglesz az eredménye.

Jogsegélykérelemben kérték, hogy a Fenyő-gyilkosság miatt keresett férfi mintáját összevethessék a bűncselekmény helyszínén talált nyomokkal, emellett nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak a lehetséges elkövető ellen.

Azonos lehet

A szerb hatóságok más bűncselekmény miatt elfogtak egy férfit, aki az iratai alapján azonos a magyar hatóságok által keresett személlyel. Az ő DNS-mintáját adták át egy csütörtöki határtalálkozón a Nemzeti Nyomozó Irodának.

Alberti Bálintné arra a kérdésre válaszolva, hogy mi történik akkor, ha a DNS-minta egyezik a bűncselekmény helyszínén rögzítettekkel, hangsúlyozta, meg kell állapítani, hogy valóban ezt az embert keresték-e, ugyanarról a személyről van-e szó, akiről a nyomozóknak már több információ is a rendelkezésükre áll. Ezután tisztázni kell, hogyan tudják a magyar hatóságok kihallgatni, illetve meggyanúsítani a férfit, ugyanis problémát jelenthet, hogy a szerb hatóságok hazájuk állampolgárát nem kötelesek kiadni.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én, a Margit utcában lőtte le egy eddig ismeretlen elkövető, amikor a médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál. A tettes a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog hagyta el a helyszínt. Sapkáját és kabátját 50-60 méterre, a Margit körúton egy kapualjban hagyta; a nyomozók a ruházatban talált hajszálakból nyertek azonosításra alkalmas DNS-mintát.

Egyszer már feladták

Az Országos Rendőr-főkapitányság a gyilkosság után majdnem napra pontosan négy évvel később, 2002. február 5-én szüntette meg a nyomozást, miután többször meghosszabbították a nyomozás határidejét. A döntést akkor azzal indokolták, hogy az ügyben nem kerültek napvilágra olyan adatok, amelyek a gyilkosság felbujtójához vagy végrehajtójához vezettek volna.

2004 októberében azonban ismét elrendelték a nyomozást Fenyő János meggyilkolásának ügyében, mert a rendőrség olyan új adatok birtokába jutott, amelyek elvezethetnek a megoldáshoz. Az NNI két éve azonosította a bérgyilkosság lehetséges elkövetőjét, a 32 éves S. A.-t. Mivel Magyarországon nem bukkantak az albán nemzetiségű férfi nyomára, tavaly januárban nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, ám ez nem vezetett eredményre.

Petőfi Attila, az NNI igazgatóhelyettese a Magyar Televízió szerdai Az Este című műsorában azt mondta: a magyar szervek három személlyel kapcsolatban kértek jogsegélykérelmet a szerb hatóságoktól. Az "albán szál" egyelőre csak valószínűsíthető, de bizonyosságról még nem lehet beszélni.