Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Szerb-montenegróiak verhették meg az indiai fiút

2005.02.17. 17:54
A rendőrség szerint nincs összefüggés a Vér és Becsület nevű szélsőjobboldali csoport hétvégi, a Hősök terén tartott megmozdulása és egy ugyanott történt turistaverés között. A nyomozás adatai szerint két szerb-montenegrói férfi verte meg az indiai fiút, mert nem tetszett nekik, hogy videózik.
Két szerb-montenegrói férfit gyanúsít a rendőrség azzal, hogy megvertek egy indiai fiatalembert Budapesten a Hősök terén, közölte a rendőrség csütörtökön Budapesten.

A közeli sörözőből

A tanúk beszámolója szerint a szláv nyelven beszélő elkövetők egy közeli sörözőben tartózkodtak, majd ittas állapotban összeszólalkoztak az indiai fiúval, akit később megvertek, mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján Keszthelyi József alezredes.

Elhangzott, ellenőrizték a határátlépéseket, és több turistabusz utasairól szereztek adatokat, illetve fényképeket. A rendőrség személyleírást kapott azoktól, akik látták a bántalmazást, így került a hatóság látókörébe a 25 éves Hulacin Marco és a 26 éves Bibic Sasa. Őket gyanúsítják azzal, hogy egyikük a földre lökte, a másik pedig megverte az indiai fiút. Az országhatárt turistavízummal lépte át a két gyanúsított. Miután a két férfi elhagyta az országot, nemzetközi körözést adtak ki ellenük - mondta az alezredes.

Nem tetszett, hogy videózott

Hozzátette, a külföldi társaságnak egyszerűen nem tetszett, hogy az indiai fiú videózik az emlékműnél és szóváltásba keveredtek. Bodnár Zsolt ezredes elmondta, a nyomozás jelenlegi adatai alapján nincs összefüggés az indiai fiú szombat esti bántalmazása és a Vér és Becsület Kulturális Egyesület aznap délutáni rendezvénye között. "Egyértelmű utcai összeszólalkozás okozhatta ezt az atrocitást".

Az eset még szombaton történt, amikor egy hét-nyolc tagú társaság szóváltásba keveredett a 22 éves fiatalemberrel a Hősök terén, ahol a Vér és Becsület szélsőjobboldali csoport aznap megmozdulást tartott.. A szóváltást követően a társaság két tagja a sértettet megütötte. Az indiai fiatalember menekülni kezdett, de a támadók üldözőbe vették, és amikor utolérték, a földre rántották, ütlegelték, rugdosták.

A támadók közé hajtott

Az események szemtanúja volt a sértett közelben tartózkodó rokona, aki segítségére sietve személygépkocsijával a támadók közé hajtott, mire az elkövetők a műjégpálya irányába elmenekültek. A közeli étterem alkalmazottai mentőt hívtak, akik a sértettet életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A rendőrség csütörtöki sajtótájékoztatón elmondták, az indiai fiú túl van az életveszélyen, de még kórházi ápolásra szorul.

Az eset miatt értelmiségiek levelet írtak a belügyminiszternek is. A sajtóhoz is eljuttatott levélben azt írják, a rasszizmus és az idegenellenesség olyan mértékeket öltött Magyarországon, hogy megértük: fasiszta suhancok a nyílt utcán zavartalanul bántalmazhatják hazánk külföldi vendégeit. A dokumentum aláíró egyebek közt azt szeretnék megtudni a belügyi tárca vezetőjétől, hogy mit kíván tenni a rasszista erőszak elfojtása érdekében?