Ágnes
-1 °C
2 °C

Éhezett a zalai szervál

2007.11.02. 11:32
Nem volt veszett az az elpusztult szervál, amit a múlt hét végén vasutasok fedezték fel a Zala megyei Iklódbördőcénél. A sínek mellett talált nagymacska nem az osztrák ranchtulajdonostól szökött meg, és egy autó üthette el.

"Elektronikus azonosítója alapján a ragadozó nem a közeli vadasparkból származott" - mondta el a kerületi főállatorvos, Tószegi Sándor. A chip azonosító számsora alapján most a társhatóságok segítségével próbálják felkutatni a nagymacska tulajdonosát. Nem kizárt azonban, hogy a határ közelsége miatt Szlovéniából került Zalába.

"A Kaposváron elvégzett vizsgálatok és a boncolás első eredménye alapján a sínek mellett talált szerválnak nem volt fertőző betegsége, így veszettsége sem, azonban további vizsgálatokat is végzünk" - tette hozzá Tószegi.

Füvet rágcsált

A boncolás során az állatnál jobboldali medencetörést állapítottak meg, és kiderült az is, hogy a koponyáját valamiféle tompa ütés érhette. Feltételezések szerint egy autó üthette el, vagy valahonnan kidobhatták. "Ha vonat üti el, az súlyosabb sérüléseket okozott volna" - részletezte a főállatorvos. Megállapították azt is, hogy a ragadozó régóta éhezett, mert a gyomra szinte üres volt, kimúlása előtt mindössze néhány szál füvet rágcsált el.

Más nem tartott a környéken szervált

Az elpusztult afrikai szervált múlt vasárnap vasutasok beszámolója alapján találta meg az MTI tudósítója Iklódbördőcénél. A helybéliek kezdetben arra gyanakodtak, hogy a közeli Csömödéren található farmról szökött meg az állat.

A Southfork Ranch osztrák tulajdonosa, Josef Eregger akkor a távirati irodának megmutatta az engedéllyel tartott szerválját. A ragadozó párját azonban másfél hónappal korábban eladta, ezért gyanakodhattak rá. Arról sem ő, sem a közeli két település polgármestere nem tud, hogy bárki más a környékén tartott volna afrikai szervált, ilyen engedéllyel legalábbis más nem rendelkezik a szlovén határ közelében.