Piroska
3 °C
3 °C

Szerváltetem Iklódbördöcénél

2007.10.28. 14:37
Egy afrikai szervál tetemét fedezték fel a vasutasok Zala megyében. Bár a környéken engedéllyel tartanak ilyen állatot az osztrák tulajdonos tagadja, hogy tőle szökött volna meg a ragadozó. A környék polgármesterei megdöbbentek. A tetemet elszállították.

fotó: MTI

Egy elpusztult afrikai szervált találtak a Zala megyei Iklódbördőce határában, a macskaféle ragadozó tetemét vasutasok vették észre a vonatból. A szervál Észak-Afrikában, valamint a Szaharától délre eső szavannás területeken honos macskaféle ragadozó. Testsúlya 9-18 kilogramm lehet, marmagassága eléri az 54-62 centimétert, elsősorban rágcsálókkal táplálkozik.

Husz József masiniszta a Zalaegerszeg-Rédics közötti vonal vezetője vasutas kollégáival a vonatból vette észre a sínek mentén fekvő elpusztult ragadozót. Láthatóan nagyobb méretű volt, mint egy házimacska, sötét foltjai és nagyobb fülei alapján hiúznak vagy szerválnak gondolták.

A vonatvezető elmondása alapján az MTI tudósítója Iklódbördőcén, a sínek mellett megtalálta az állatot, amely nagy valószínűséggel egy afrikai szervál. A település polgármestere megdöbbenéssel értesült az állattetemről. Sabján Krisztián szerint az állat a szomszédos Csömödéren található farmról szökhetett meg. Sabján hozzátette az elhullott állatról értesítette az illetékes főállatorvost. Ő a szervált további vizsgálatokra elszállította, a tetem környékét pedig fertőtlenítette

Az Iklódbördőce és Csömödér között félúton található - hatalmas felirata szerint - Southfork Ranch tulajdonosa, Josef Egger tagadta, hogy tőle szökött volna meg a szervál. Készséggel megmutatta az állatait: a gepárd és a szervál szabadtéri karámja elektromos kerítéssel van körbevéve, és engedéllyel építette.

Az állatok két és fél méter magas, a tetején áramvezetékkel védett, de felül nyitott karámokban vannak, csak zárt ajtón keresztül közelíthetők meg az etetés során is - ismertette a tulajdonos. Közölte azt is, hogy mindegyik állata hivatalosan regisztrálva van.

Josef Egger elmondása szerint a két nagymacska egyikét még másfél hónappal ezelőtt eladta és Ausztriába szállította. A megmaradt példányt gazdája csak hosszas unszolásra tudta előcsalogatni, hogy megmutassa, mert a tartására készített házban elbújt. Az osztrák állattartó azt mondta: az ő szerválja nagyjából hároméves, a számára fényképen megmutatott tetemet pedig sokkal fiatalabbnak gondolja.

Győrfi Csaba Csömödér polgármestere azt állította, az osztrák férfi minden szükséges engedély birtokában van, tehát szabályosan tartja az egzotikus vadállatait. Arról nem tudott beszámolni, hogy bárki a környéken tart-e még szerválokat, de hivatalos engedélye ilyen állatok tartására senkinek nincs.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!