Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem vagyunk világelső alkoholisták

2000.11.15. 17:48
Évente átlagosan 1-2 százalékkal csökken Magyarországon az égetett szesz fogyasztása - jelentette ki a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója a szövetség csütörtöki elnökségi ülését megelőzően.
Győry László azt is elmondta, hogy a fogyasztás csökkenésének oka, hogy a magyar fogyasztók az utóbbi időben egyre inkább a minőségi italok felé fordulnak. A finomszeszt gyártó vállalkozások kapacitásuk felét használják csak ki általában.

A világranglista nyolcadik helyén állunk

A szakmai szervezet vezetője cáfolta azt a közhiedelmet, miszerint Magyarország az égetett szesz fogyasztásban világelső lenne. Abszolút literre, azaz 100 százalékos alkoholmértékre átszámítva ez fejenként átlagosan 3 literes fogyasztást jelent, ami a világranglista nyolcadik helyét jelenti.

Az alkoholfogyasztást tekintve Magyarország előtt vannak a nagy borfogyasztó déli államok, de több égetett szeszt isznak Szlovákiában, Romániában, Lengyelországban és Oroszországban is, igaz az orosz fogyasztásról nincsenek pontos adatok.

Számokba fojtva
4-5 éve mintegy 80 millió hektoliter finomszeszt állítottak elő a magyar üzemek. Tavaly ez a mennyiség hozzávetőlegesen 48 millió hektoliter volt. Az idén várhatóan tovább csökken a termelés mintegy 45 millió hektoliterre.
Magyarországon a háztartások jövedelmük 6-7 százalékát költik évente élvezeti cikkekre. E kiadások egynegyedét fordítják a statisztikai adatok szerint alkoholra.

Győry László tájékoztatott arról, hogy a szeszipari szövetség 14 tagvállalata jövőre a belföldi szeszforgalom 50 százalékát szeretné magáénak tudni, szemben a jelenlegi 40-42 százalékkal.

20 milliárd forint jövedéki adó évente

Évente az országban mintegy 30 millió hektoliterfokos szeszesital fogy. A bérfőzés mennyiségét 6 millió hektoliterre teszik a szakértők, s mintegy 10 millió hektoliter égetett szesz eredete ismeretlen - mondta a szakember.

Borban az igazság
Az érdekképviseleti szervezet vezető tisztségviselője emlékeztetett rá, hogy a szeszipar évente több mint 20 milliárd forintot fizet be jövedéki adóként a költségvetésbe, és további több mint 7 milliárd forinttal gazdagítja áfa címén az államkasszát.

A szeszipari szövetség tagvállalatai az idén előreláthatólag mintegy 50-55 milliárd forintnyi nettó árbevétellel számolnak. Ezt jövőre mintegy 10 milliárd forinttal kívánják növelni.

Győry László megjegyezte: a fekete és szürkegazdaságot e területen jelentős mértékben vissza kellene szorítani, mivel a léte az államnak csaknem annyi adókiesést okoz, mint amennyit a legális szeszipari cégek befizetnek az államkasszába.

Visszaszoríthatja majd a zárjegy-manipuláció

bor és pohár
A magyar bor jó hírneve a cél
A szakember szerint a jövő év január 1-jétől bevezetésre kerülő kétféle szeszzárjegy jelentősen visszaszoríthatja majd a zárjegy-manipuláció lehetőségét. Eddig ugyanis az alacsonyabb alkoholtartalmú italokra igényelt zárjegyeket többször magasabb alkoholtartalmú italokra használták fel.

A szövetség kezdeményezi a bérfőzésre személyenként évente engedélyezett mennyiség 50-ről 20 hektoliter fokra csökkentését.

A magyar szeszipar folyamatosan készül az EU-csatlakozásra, mind a jogharmonizáció, mind a vámleépítés, mind a márkaépítés tekintetében. Ez utóbbi területen a magyar szeszgyártók szeretnék elérni, hogy az unióban a pálinka név védettségét - hangoztatta az igazgató.