Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A gyászolókkal is végzett a pancsolt pálinka

2006.03.20. 10:33
Tíz helybéli halt meg egy indiai földműves hamvasztásakor, miután kotyvasztott pálinkával koccintottak a halott emlékére. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy ugyanaz a szesz végzett-e a gyászolókkal, mint amitől az elhunyt is életét vesztette.

Az Andhra Pradesh államban történt tömeges mérgezésről a helyi rendőrség számolt be hétfőn. Az elhunyt, D. Jaggaiah halálát is házikészítésű szesz okozta, a férfi szombaton halt meg a szomszédos államból származó illegális csempészárutól, jelentette a Reuters.

A gyászszertartáson csak a Ratta Kanna nevű faluban élő földműves férfiak vettek részt, és a hagyományok szerint ittak az elvesztett falubéli emlékére. Tíz gyászoló életét vesztette a mérgező italtól, tizenhatan életveszélyes állapotban vannak egy helyi kórházban. A halottak között van az elhunyt négy családtagja is.

A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy ugyanaz a szesz végzett-e a gyászolókkal, mint amitől D. Jaggaiah is életét vesztette. Andhra Pradesh államban korábban betiltották a házipálinka készítését és fogyasztását, de a szomszédos Orissa államban továbbra is virágzik a gyártás és a csempészetnek nem tudnak gátat szabni.

A szesz üvegje nyolc rúpiába (körülbelül ötven forintba), azaz harmadannyiba kerül mint a legális tömények. Az ellenőrizetlen körülmények között gyártott ital jórészt ipari alkoholból készül, amihez a pancsolók különféle adalékokat adnak, gyakran akkumulátorsav és használt autógumi is kerül a kotyvalékba. A félkész terméket aztán főzik és bepárolják, a palackozott végtermék évente több száz nincstelen indiait öl meg.