Szilárda
0 °C
6 °C

Elbocsátották a férfifaló ENSZ-diplomatát

2005.12.06. 20:06
Az afganisztáni, a kelet-timori, az iraki és a palesztin területeken tartott választásokon résztvevő ENSZ-delegáció vezetőjét elbocsátották, mert állítólag szexuálisan zaklatta alkalmazottait. A nagy tekintélyű diplomata tagadja a vádakat.

Szexuális zaklatás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt elbocsátották az ENSZ választási segítségnyújtással foglalkozó testületének vezetőjét, az uruguayi Carina Perellit.

A szociológus ellen még tavasszal fogalmazták meg a vádakat egy belső jelentés alapján, amely szerint a 48 éves ENSZ-diplomatanő szexuális ajánlatokat tett férfi beosztottjainak, amivel zaklatott munkahelyi légkört teremtett. A részlegnél emellett az utazási költségekkel is történtek visszaélések.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő kedden New Yorkban bejelentette, hogy a vezető ENSZ-tisztviselőnő a nap folyamán kézhez kapta felmondólevelét, amelyet egy svájci tanácsadó cég elemzése és az ENSZ belső vizsgálata alapozott meg. Perelli asszony - aki várhatóan fellebbez az elbocsátás ellen - korábban elismertségre és nagy tekintélyre tett szert egyebek között azzal, hogy megszervezte az ENSZ-segítségnyújtást az afganisztáni, a kelet-timori, az iraki és a palesztin területeken tartott választásokon.