Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

'Huszein feláldozza magát az apokalipszis oltárán'

2003.04.04. 16:03
"Szaddám Huszein iraki diktátor nem fogja megadni magát, harc közben fog elesni" - jelentette ki Ignacio Rupérez, volt bagdadi spanyol nagykövet. Szerint egy olyan megalomániás, aki Nabukodonozorral hasonlítja össze önmagát, nem gondolhat arra, hogy megadja magát. Ez megalázó vég lenne.
"Szaddám megalomániás. Néhányan véres kezű Nasszernek írják le. De ő nagyobb történelmi összehasonlításra vágyik. (...) Néhány éve megbízta genealógusok egy csoportját, hogy rajzoljanak neki olyan családfát, amely őt egyenesen a próféta környezetével hozza összefüggésbe, jelentette ki Ignacio Rupérez, aki a bagdadi spanyol követség 1997-es megnyitásától kezdve három és fél évig élt nagykövetként Bagdadban a spanyol El Paísnak adott interjújában.

Az apokalipszis oltárán

"Illuzórikus volt azt gondolni, hogy száműzetésbe vonul, ahogy az USA és néhány arab ország kérte, vagy hogy öngyilkos lesz, ahogy egyesek sugallták. Szaddám és a fiai harc közben fognak meghalni. Fel fogják áldozni magukat az apokalipszis oltárán. Egy olyan megalomániás, aki Nabukodonozorral hasonlítja össze önmagát, nem gondolhat arra, hogy megadja magát. Ez megalázó vég lenne" - így Rupérez.

A volt spanyol nagykövet párhuzamot vont Huszein és Sztálin között azoknak a tisztogatásoknak a kapcsán, amelyeket az iraki diktátor végzett pártja tagjai között. Ezen kívül így vélekedett: "Kettőjük karrierje eléggé hasonlít. Mindketten szegény családból származnak. Szaddám parasztcsaládban született, és elég szegényesen beszél arabul. Autodidakta, dolgos és fegyelmezett. Pártjának köszönheti az előrehaladását, amely most már családi és kereskedelmi érdekek korrupt szövevénye. Sztálintól tanulta a lakosság féken tartását is, a kegyetlen elnyomást, és azt, hogy egyes közösségeket mások ellen fordítson, hogy így könnyebben rájuk kényszeríthesse saját akaratát" - fogalmazott a volt nagykövet.