Ágnes
-1 °C
2 °C

Jól érzi magát a szombathelyi katona

2003.01.21. 15:00
Jól érzi magát az a sorkatona, akit hétfő reggel óta bakteriális eredetű agyhártyagyulladással kezelnek a szombathelyi Markusovszky Kórházban. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerdára a Savaria Kiképzőközpontba tervezett látogatása nem marad el.
Orvosai szerint kielégítő az állapota annak a szombathelyi kiskatonának, akit hétfő reggel óta bakteriális eredetű agyhártyagyulladással kezelnek a szombathelyi Markusovszky Kórházban. Dömény Sándor ezredes, a szombathelyi Savaria Kiképzőközpont parancsnoka kedden az MTI érdeklődésére azt is elmondta: a fiatalember jól érzi magát.

- A sorkatonát kedden parancsnokai felkeresik a kórházban - közölte az ezredes. Hozzáfűzte: hétfőn a sorállomány tagjai, kedden délelőtt pedig a hivatásosok és a polgári alkalmazottak kaptak antibiotikumot. A parancsnok kijelentette: amennyiben a kiképzőközpontban nem betegszik meg senki, a sorállomány tagjai pénteken a szokásos rend szerint hazautazhatnak.

A sorkatona a múlt kedden vonult be a Magyar Honvédség szombathelyi kiképzőközpontjába, a hét végét otthon töltötte, s visszaérkezve a laktanyába vasárnap este már fejfájásra, rosszullétre panaszkodott. A fiatalembernek bakteriális agyhártyagyulladása van, amit a kórokozó egyik ritka válfaja okozott. Ez nem az A, B, illetve C változat, amely 1999-ben több laktanyában, illetve a civil lakosság körében is megbetegedéseket okozott. Az A és a C változat ellen minden esetben beoltják a bevonuló katonákat, a B változat ellen azonban nem létezik védőoltás. A most megbetegedett katona is megkapta az előbbiek elleni védőoltást, ám az nem véd a szóban forgó variáns ellen.

Dömény Sándor az MTI-nek adott nyilatkozatában kedden kitért arra is, hogy Juhász Ferenc honvédelmi miniszter szerdára a kiképzőközpontba tervezett látogatása nem marad el.