Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ki akarták belezni a Szabadság hidat

2007.01.08. 10:16
Feltehetőleg kábelt akart lopni az az ismeretlen férfi, aki hétfőn reggel felmászott a Szabadság hídra.

A tűzoltóság és a rendőrség is kivonult a Szabadság híd budai hídfőjéhez hétfőn reggel, mert egy bejelentés szerint valaki felmászott a hídtest alsó részére. Molnár Péter a fővárosi tűzoltóság szóvivője arról tájékoztatta az Indexet, hogy az útburkolati rész alatt, a hídszerkezet alsó részére kapaszkodott fel hétfőn kilenc óra körül egy egyelőre ismeretlen ember.


A Szabadság híd aljára mászott fel

A férfi feltehetőleg kábeleket akart lopni, legalábbis erre utal, hogy több köteg kábelt is elvágott. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint, a férfit feltehetőleg megzavarhatták a lopásban, így nem sikerült végül semmit zsákmányolnia.

Maga a rongálás nem okozott volna közlekedési fennakadást, de a tűzoltó- és rendőrautók miatt lassabban haladhatott a hétfő reggeli forgalom.

Nincs kár, nincs feljelentés

A hídszerkezet alatt többek között elektromos és távközlési kábelek húzódnak. A rendőrség tájékoztatása szerint az összes szóba jöhető cég helyszínre küldte a maga szakemberét, akik megvizsgálták a kábeleket. A szakemberek szerint senkit nem ért sem lopási, sem rongálási kár, a cégek illetékesei épp ezért nem is kívánnak feljelentést tenni. Mivel csak értéktelen, használaton kívüli kábelekben esett némi kár, ezért a rendőrség a maga részéről lezárta az ügyet, és mivel jogilag nem történt bűncselekmény, nem is keresik tovább az elkövetőt.

A kábellopás nem ritka jelenség hazánkban, arra azonban eddig nem nagyon volt példa, hogy fényes nappal, a főváros kellős közepén, az egyik legforgalmasabb hídon próbálkozzanak meg ezzel a bűncselekménnyel. A nyáron ugyancsak kábellopási ügy keltett nagy visszhangot: június végén a hármas metró állt le, mert a Kőbánya-Kispest végállomás közelében elvágták egy biztonsági berendezés kábeleit, hogy ellophassák azokat.

2004 áprilisában a Margit híd aljában húzódó kábelek voltak a célpont: hajnalban ellopták a Matáv két, egyenként nyolcvan méteres rézkábelét, ami részlegesen kimaradást okozott a bérelt vonali kommunikációban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!