Árpád
-2 °C
3 °C

Összenőtt szívű sziámi ikrek sorsáról döntenek

2002.02.05. 13:15
Közös szívvel rendelkező sziámi ikerlányokat vár egy hertfordshire-i pár-adta hírül a BBC. Azonban ahhoz, hogy egyikük életben maradjon, a másiknak meg kell halnia.
A szívüknél összenőtt ikerlányok szüleinek, a 23 éves Tina Maynek és vőlegényének Dennis Smithnek kegyetlen döntést kell hoznia: melyik gyermek maradjon életben. Az ikerpár mája is közös, de az orvosok szerint a szétválasztás után az a szerv hamar regenerálódni fog.

Az abortuszt is felajánlottak a párnak, amikor egy rutinvizsgálat során kiderült hogy a gyermekek a szívűknél nőttek össze. Azonban a londoni Queen Charlotte és a Chelsea kórház orvosai úgy gondolják, hogy csak egyiküknek, Natashának van esélye a túlélésre, mert a közös szív az ő testében ágyazódott be jobban. Az édesanya egyébként a hatodik hónapban van és valószínűleg császármetszéssel fog szülni. Azon túl, hogy a szülők nehéz döntési helyzet előtt állnak, jogi akadályok is felmerülhetnek.

A szívátültetés megoldás lehet

Az Életért Szövetség például arra kéri a brit doktorokat, hogy inkább kövessék azt az eljárást, amit egy ugyancsak közös szívvel születendő olasz ikerpárnál fognak alkalmazni. Az olasz orvosok ugyanis a gyengébb gyermeket is meg szeretnék menteni, úgy, hogy a szétválasztás után szívet és tüdőt ültetnének be neki. Az Életért Szövetség is elismeri, hogy nagyon kicsi a túlélési esély, de véleményük szerint a gyermekeknek biztosítani kell az élethez való jogot. Paul Tulley, A Meg Nem Született Gyermekek Védelméért Társaság elnöke szerint fel kell tenni a kérdést, hogy egy aránylag normális élet többet ér-e két fogyatékos életnél.

Mindössze egy sziámi ikerpár jut százezer terhességre, és 19 eset fordult elő Nagy-Britanniában 1984 óta. Egy gerincüknél összenőtt ikerpár tavaly túlélt egy 16 órás szétválasztó műtétet.

Jogi problémák

2000-ben jogi precedenst teremtett a brit Legfelsőbb Bíróság, amikor a szülők akarata ellenére választották szét az Attard gyermekeket. A szülők hívő katolikusok voltak és azért ellenezték az operációt, mert tudták, hogy az egyik gyermek mindenképpen meghal. A mostani helyzet azonban még kegyetlenebb a BBC-nek nyilatkozó Kypros Nikolaides professzor szerint: mert míg a máltai pár esetében az életképes gyermek javára kellett dönteni a nyilvánvalóan életképtelennel szemben, addig most két életképes magzat között kell választani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?