Gyöngyi
4 °C
14 °C

Összenőtt szívű sziámi ikrek sorsáról döntenek

2002.02.05. 13:15
Közös szívvel rendelkező sziámi ikerlányokat vár egy hertfordshire-i pár-adta hírül a BBC. Azonban ahhoz, hogy egyikük életben maradjon, a másiknak meg kell halnia.
A szívüknél összenőtt ikerlányok szüleinek, a 23 éves Tina Maynek és vőlegényének Dennis Smithnek kegyetlen döntést kell hoznia: melyik gyermek maradjon életben. Az ikerpár mája is közös, de az orvosok szerint a szétválasztás után az a szerv hamar regenerálódni fog.

Az abortuszt is felajánlottak a párnak, amikor egy rutinvizsgálat során kiderült hogy a gyermekek a szívűknél nőttek össze. Azonban a londoni Queen Charlotte és a Chelsea kórház orvosai úgy gondolják, hogy csak egyiküknek, Natashának van esélye a túlélésre, mert a közös szív az ő testében ágyazódott be jobban. Az édesanya egyébként a hatodik hónapban van és valószínűleg császármetszéssel fog szülni. Azon túl, hogy a szülők nehéz döntési helyzet előtt állnak, jogi akadályok is felmerülhetnek.

A szívátültetés megoldás lehet

Az Életért Szövetség például arra kéri a brit doktorokat, hogy inkább kövessék azt az eljárást, amit egy ugyancsak közös szívvel születendő olasz ikerpárnál fognak alkalmazni. Az olasz orvosok ugyanis a gyengébb gyermeket is meg szeretnék menteni, úgy, hogy a szétválasztás után szívet és tüdőt ültetnének be neki. Az Életért Szövetség is elismeri, hogy nagyon kicsi a túlélési esély, de véleményük szerint a gyermekeknek biztosítani kell az élethez való jogot. Paul Tulley, A Meg Nem Született Gyermekek Védelméért Társaság elnöke szerint fel kell tenni a kérdést, hogy egy aránylag normális élet többet ér-e két fogyatékos életnél.

Mindössze egy sziámi ikerpár jut százezer terhességre, és 19 eset fordult elő Nagy-Britanniában 1984 óta. Egy gerincüknél összenőtt ikerpár tavaly túlélt egy 16 órás szétválasztó műtétet.

Jogi problémák

2000-ben jogi precedenst teremtett a brit Legfelsőbb Bíróság, amikor a szülők akarata ellenére választották szét az Attard gyermekeket. A szülők hívő katolikusok voltak és azért ellenezték az operációt, mert tudták, hogy az egyik gyermek mindenképpen meghal. A mostani helyzet azonban még kegyetlenebb a BBC-nek nyilatkozó Kypros Nikolaides professzor szerint: mert míg a máltai pár esetében az életképes gyermek javára kellett dönteni a nyilvánvalóan életképtelennel szemben, addig most két életképes magzat között kell választani.