Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Műtik a sziámi ikreket

2000.11.06. 12:38
Hétfőn délelőtt megkezdődött a 18 órásra tervezett műtét, hogy szétválasszák a Jodie és Mary nevű sziámi ikreket. Az operáció következtében Mary meghal, Jodie-nak azonban minden esélye megvan egy normális élet folytatására. A szülők a műtét estéjén egy televíziós show műsorban lépnek fel, a gázsit Jodie kezelési költségeinek fedezésére akarják fordítani.
Hétfőn délelőtt megkezdték a Mary és Jodie néven ismertté vált sziámi ikrek szétválasztását - adja hírül a BBC. Az operáció, melyre a manchesteri St. Mary kórházban kerül sor, közel tizennyolc órán át tart majd, a műtét következtében a gyengébbik iker, Mary biztosan meghal, míg Jodie normális életre kap lehetőséget.

A BBC ábrája az összenőtt ikrekről
A BBC úgy értesült a műtétet közép-európai idő szerint reggel kilenc órakor kezdték el. Az ikrek alhasuknál vannak összenőve, gerincük összeforrott, közös a vérkészletük, egy a keringési rendszerük is. A két kislány 2000. augusztus 8-án, a manchesteri St. Mary kórházban született.

Mary biztosan meghal

Az erősebb az ikrek közül Jodie, akinek normálisan kifejlődött agya, szíve tüdeje és mája van. A másik iker, Mary kezdetleges belső szervekkel rendelkezik, és testvére szervei segítségével tartja életben magát. A közös belső szervek nem képesek hosszú ideig mindkét testvért életben tartani, műtét nélkül belátható időn belül mindketten meghaltak volna.

A műtét első fázisában az orvosok leállítják Mary vérellátását, aki ennek következtében meghal. A közös szervekre kínosan vigyázva szétválasztják az ikreket, elképzelhető, hogy további korrekciós műtétekre lesz szüksége Jodie-nak. A tervek szerint az orvosok Mary-től vesznek bőrt Jodie operációs sebeinek eltakarására.

Mélyen vallásos szülők

A máltai Gozó-szigetről származó szülők mélyen katolikusak, és a gyermekek megszületése után ellenezték azok szétválasztását. Három hónapos jogi vita következtében a bírák a szétválasztó műtét mellett harcoló orvosoknak adtak igazat. A BBC szerint a szülők a műtét estéjén egy televíziós showműsorban fognak fellépni, a szereplésért kapott pénzzel Jodie orvosi költségeit szeretnék fedezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!