Szilárda
0 °C
6 °C

Még alszanak a sikeresen szétválasztott sziámi ikrek

2001.04.10. 17:11
Nincs még túl az életveszélyen a 90 órás műtéttel szétválasztott sziámi ikerpár. A majdnem 4 teljes napig tartó operációt számítógépes szimuláció segítségével végezte a két egymást váltó szingapúri orvoscsapat.
Közel 90 órás műtét után választották szét a nepáli származású sziámi ikerlányokat, akik az agykoponyájuknál voltak összenőve - közölte a BBC. A kivételesen hosszadalmas orvosi beavatkozást jól tűrték a csecsemők. A szakemberek több műszakban dolgoztak. A csecsemők még mindig alszanak a műtét után, állapotuk a következő pár napban stabilizálódik. Ez lesz a legkritikusabb időszak a 11 hónapos ikrek számára, de úgy tűnik, nem lesz komplikáció, és a bébik képesek lesznek a normális életre.

A maratoni műtét múlt péntek délután kezdődött, és a tervek szerint 36 órán át tartott volna, de az orvosoknak a számtalan összenőtt ér miatt közel 4 napig kellett dolgozniuk. Az ikrek most a Szingapúri Kórház intenzív osztályán fekszenek.

A közös üregben két külön agy volt

Közel 90 órás műtét után választották szét a nepáli sziámi ikerlányokat
fotó: EPA
Ganga és Jamuna Shrestha a fejük tetejénél nőttek össze. Közös agyüregükben szerencsére két külön agy volt, vérkeringésük azonban közös volt.

Keith Goh, a szétválasztást felügyelő idegsebész a BBC-nek elmondta, hogy eddig csupán négy hasonló operációt végeztek, és közülük is csak egy volt sikeres.

Az orvosok számítógépen gyakoroltak

Szingapúrba múlt októberben érkeztek meg a nepáli csecsemők. Az orvoscsapat azóta virtuálisan már többször is elpróbálta a beavatkozást egy speciális számítógép segítségével. Élesben tehát már gyakorlott terepen mozoghattak az orvosok. Az operáció alatt arra kellett leginkább figyelni, hogy melyik agy melyik kislányhoz tartozik, hogy egyikük beszéd- és logikai centruma se károsodjon.

Ganga és Jamuna édesanyja
fotó: EPA
Néhány agysejt kétségtelenül megsérült az operáció alatt, de még nem lehet tudni, hogy ez milyen mértékű problémát okoz majd. A szakemberek csak azután mondhatnak bármit is az ikrek agyának működéséről, ha a csecsemők már magukhoz tértek. Jamunát hajnalban (ottani idő szerint 11 óra körül) hozták ki a műtőből, Gangánál viszont komolyabb plasztikai beavatkozásra volt szükség, így őt még 5 órán keresztül operálták. A lányoknak, ahogy növekszenek, további műtététekre is szükségük lesz, de minden esélyt megkaptak arra, hogy úgy éljenek, mint más emberek.

Az ikrek családja a helyi média figyelmének középpontjába került. Az adományok gyűjtése továbbra sem állt le, sőt, az 56 ezer dolláros kórházi számla kifizetésén túl már annak hétszeresére nőtt, ami minden bizonnyal fedezi majd az összes további költséget.

A Szingapúri Kórházban egyébként újabb sziámi ikerpár érkezését várják, és próbálnak felkészülni az azonnali műtétre. A várhatóan májusban megszülető ikrek a fejük oldalánál vannak összenőve, és ugyanabba az irányba néznek. Hasonló jellegű sikeres műtétet Dél-Afrikában végeztek 1997-ben.

Több magyar sziámi ikerpár is született

Magyarországon 1970 óta 47 sziámi ikerpár született. Közülük csak néhányan maradtak életben. A kisperegi Melindát és Izabelt születésük után azonnal meg kellett műteni, különben mindketten meghaltak volna. A kisperegi csecsemők előtt utoljára 1983-ban végeztek hasonló szétválasztó műtétet Magyarországon. A közös végbélnyílással és medencével született Bíró Tamás és Bálint ma már nem is emlékszik pontosan, hogy hol voltak összenőve, és mindketten sikeres sportolók.

Együtt élő testvérek

Több olyan sziámi ikerpár is ismertté vált, akiket nem választottak szét. Lorie és Riba például a homlokuknál nőttek össze, és soha nem is akarták, hogy különválasszák őket. Szerintük hiba lett volna beavatkozni abba, amit a természet diktált. Egyébként valószínűleg egyikük sem élte volna túl a műtétet.

Sziámi ikrek
A sziámi vagy összenőtt ikrek kifejezetten ritkán születnek, 100 ezer születésből legfeljebb egy. Az ikrek egyetlen sejtből fejlődnek, ezért nemük mindig azonos. A fejlődő embrió a fogamzás utáni első két hétben kezd kettéválni. Ennek ellenére a folyamat leáll mielőtt befejeződne, ezzel egy részleges összenövést okozva a sejtben, és összenőtt magzat fejlődik tovább. Az összenőtt csecsemők születése komoly traumát okozhat, és ritka előfordulása miatt sok szülő nem tudja, hogyan kezelje az esetet.