Megverték a Szigeten, mert lejárt a jegye

2008.08.29. 10:07
A 26 éves, ötvenkilós lányt a szigetes jegyellenőrök megverték és lekurvázták, a rendőr megfenyegette, végül az orvos is megalázta. A bűne: lejárt a jegye, mégis ragaszkodott a jogaihoz.

Andrea augusztus 15-én, reggel 9-kor épp vizet ivott egy kútnál, amikor egy szigetes jegyellenőr felhívta a figyelmét, hogy nyolckor lejárt a napijegye, de nála vehet újat. A korábbi években a belépők másnap délelőtt 10-ig voltak érvényesek, de Andrea és a barátnője, Eszter (kérésükre egyikük sem a valódi nevén szerepel) már amúgy is hazafelé tartottak, pénz sem volt náluk, így abban maradtak, hogy mindjárt indulnak.

Egy beszélgetést még be szerettek volna fejezni, de 2-3 perccel később egy csoport fiatal jegyellenőr lépett hozzájuk, akik már határozottabban sürgették, hogy távozzanak. A lányok el is indultak kifelé, közben Andrea szólt, hogy nem szükséges őket kísérgetni, és kérte, hogy ne húzzák a karjánál fogva, mert megy magától is. A rendezők azt válaszolták, hogy csak a dolgukat végzik.

A K-hídnál lévő kijárattól 150-200 méterre megállt mellettük egy kisbusz, benne egy idősebb, fehér pólós sofőrrel. A kocsi mellett egy 'Ticket controll' feliratú pirospólós, tagbaszakadtabb, 30 körüli ellenőr állt. Andreával - aki mindvégig tiltakozott az eljárás ellen - közölték, hogy kiviszik autóval, ezért szálljon be.

Ő viszont ragaszkodott hozzá, hogy a saját lábán menjen ki, és hogy egyáltalán ne érjenek hozzá, mert ahhoz nincs joguk (kényszerintézkedés alkalmazására csak a hatóság jogosult - Index). A pirospólós erre a felkarjainál fogva megragadta és berakta a hátsó üléssorra. Andrea rúgkapálni kezdett, hogy kijusson a kocsiból.

"A férfi kintről belerúgott a lábaimba, aztán mellém ülve ütlegelni kezdett, ököllel többször megütve a hasamat, a lábaimat és a vállamat" - idézte fel az eseményeket az Indexnek az addigra már saját bevallása szerint is eléggé kiboruló Andrea. "Legalább százszor üvöltötte, hogy kimegy a lábán, engedjék el, de nem használt" - emlékszik ugyanerre Eszter is.

Andrea, öt nappal később

A dulakodást látva a barátnő megpróbált közbelépni, ám Andrea után ekkor őt is lebüdöskurvázták, és belökték az anyósülésre. "Nem vagyunk bűnözők, nem vagyunk állatok, fogalmam sincs, minek kellett autót hívni, kifelé mentünk magunktól."

Andrea a hátsó traktusban továbbra sem adta fel. "Ezalatt a piros pólós férfival hadakoztam. Megfogtam a mellkasán a pólóját. Erre megfogta a nyakláncomat és annál fogva fojtogatni kezdett, közben azt kiabálta, hogy »Most megöllek!« Ekkor már az üléssoron feküdtem, közben lefogta mindkét karomat. Ezalatt én folyamatosan sírtam, kiabáltam, hisztiztem" - áll Andrea rendőrségi feljelentése jegyzőkönyvében.

A kisbusz elindult. Andrea megrémült, és hátulról megfogta a sofőr száját, aki erre megharapta. Andrea - mint mondja - nem ellenkezett tovább, csak ült törökülésben és sírt.

Az Indexnek a Sziget-iroda segítségével sikerült érintkezésbe lépni a pirospólós fiatalemberrel. Kálóczy Dávid emlékezett Andreára, de azt nem tudja, miként keletkezhettek a lány - az Index rendelkezésére bocsátott látleletében is leírt - zúzódásai és vérömlenyei.

Szerinte Andrea ellenkezés nélkül szállt be a kocsiba, és épp az volt vele a baj, hogy nem akart kiszállni. "Fogalmam sincs, mi történt vele, pánikrohamot kapott, elkezdett sipákolni, habzott a szája, elég szomorú látvány volt. Végül rendőri segítséget kellett kérni, hogy kiszálljon" - mondta az Indexnek.

A piros pólós jegyellenőrök főnöke név nélkül nyilatkozott. "A lány a szabadságjogaira hivatkozva mindennek ellenállt. Nem volt jegye, aztán ő kezdett el kapálózni, harapni, köpködni, leszakította az emberem nyakláncát. Csúnyán viselkedett, mi is feljelentettük, hogy a srácnak ne legyen problémája. Évek óta nem verünk senkit, az összes belső ellenőr nagyon vigyáz erre. Nagyon csúnyán kell viselkedni, hogy valakit megüssenek, de biztos hogy nem bántották."

Kálóczy Dávid biztos benne, hogy Andrea valamilyen drog hatása alatt állt. Azt Andrea és Eszter is elismeri, hogy az éjszakai bulizás után még nem voltak teljesen józanok, de mint mondják, arról szó sem volt, hogy tajtrészegek lettek volna, droghoz pedig egyáltalán nem nyúltak.

Az viszont Andrea szerint is stimmel, hogy nem akart kiszállni: miután megverték, már ragaszkodott a rendőrség kihívásához, hogy bántalmazói ne tűnhessenek el. Ekkor azonban a pirospólós a felkarjánál fogva kihúzta a kisbuszból, és átadta a K-hídnál álló biztonságiaknak.

Andrea és Eszter továbbra sem volt hajlandó távozni; leültek a betonpadkára, és telefonon hívták a rendőröket. A III. kerületi kapitányságon közölték, hogy ők a Szigetre nem mehetnek ki, nem tudnak segíteni, de vannak kint járőrök.

Andreáék helyzetén az egy férfiből és egy nőből álló rendőrpáros megérkezése sem sokat javított. "Menjen szépen haza, feküdjön le, és vegyük úgy, hogy nem történt semmi" - próbálták Andrea szerint távozásra bírni a rendőrök.

Ő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy feljelentést tehessen. Erre megfenyegették, hogy kimosatják a gyomrát és az állását is elveszítheti. Mossák ki, mondta Andrea, amikor viszont közölte, hogy felírja a járőrpár férfi tagjának nevét és azonosítóját, az hátat fordított neki és elfutott...

Eszter érthetetlennek tartja, hogy miért nem intézkedtek a rendőrök, hiszen ők is látták az autót. Ehelyett azon problémáztak, hogy hogyan találjanak meg valakit annyi ember között.

Andreát végül egy segítőkész egészségügyes ("az első ember volt, aki normális hangon szólt hozzánk") motorral a Sziget elsősegély-központjába vitte. Itt először egy doktornő hallgatta meg, aki szomorúan mondta neki, hogy nem Andrea az első, akit megvertek az ellenőrök. Az ambulanciát vezető dr. Szeles Géza viszont csak végigmérte Andreát és közölte: "Takarodhat haza, nincs látható sérülése."

"Meg sem vizsgáltál, hogy küldhetsz el?" kiabált Andrea, mire szerinte az orvos is lebüdöskurvázta, és közölte: úgy pofán vágja, hogy majd attól kerül haza. Ekkor visszajött a doktornő, és Andrea vele várta meg a mentőket, akik aztán a Szt. János Kórházba vitték látleletezni.

Szeles doktor az Indexnek elismerte, hogy keményen rendre utasította Andreát. A lány ugyanis átlépett egy határt, amikor megvádolta, hogy azért nem diagnosztizálja a sérüléseit, mert le van fizetve. Az orvos szerint a "beteg" mindenkivel agresszív volt, és bár már hozzászoktak az ilyesmihez, "van egy pont, ahol megálljt kell parancsolni a cirkusznak".

Az orvosnak Andrea nem tűnt sem bedrogozottnak, sem nagyon részegnek, inkább csak roppant zaklatottnak. Az elsősegélyhelyen azt állapították meg, hogy a vizsgálat idején nem látszottak rajta külsérelmi nyomok. Ez a lányt ért sérülések fényében Szeles szerint érthető: a véraláfutások, zúzódások csak több óra elteltével válnak láthatóvá.

"Amit ott és akkor tehettünk, megtettük, látlelet felvételére amúgy sincs jogi lehetőségünk. A lányt a doktornő vizsgálta meg, én viszont végig jelen voltam, ezért is volt érthetetlen, amikor dühöngeni kezdett, hogy meg sem vizsgáltam, mégis nyilatkozom róla. Amikor behozták, még normális volt, de aztán behergelte magát, végül nagyon agresszív lett".

A felsőfokú végzettségű, több nyelven beszélő lány testén másnap jelentek meg a kék-zöld foltok. "Két-három napig nem tudtam feküdni, aludni, köhögni, annyira fájt." Hosszú évek óta először látogatott ki a Szigetre. Többször nem fog.

  • Tippek
  • Bankszámla