Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szigligetnél kivágnak hatvannégy fát a nyárfasorból

2007.04.06. 17:04
A szigligeti nyárfasor elöregedett, kiszáradt példányait ki kell vágni, az indok balesetveszély-elhárítás. A környezetvédelmi hatóság márciusban hozzájárult a nyárfasor egyharmadának kivágásához.

Szigligetnél, a strandhoz vezető bekötőút mentén kivágnak hatvannégy fát a nyárfasorból; a fák ledöntését az ünnepek utáni első munkanapon, kedden kezdik meg - tájékoztatta a Veszprém Megyei Közútkezelő Kht. igazgatója pénteken az MTI-t.

Vörös Gyula elmondta: a fák kivágását a balesetveszély indokolja, ugyanis a fasor több egyede elöregedett, elszáradt. A kivágandó fák többsége a strand előtti útszakaszon található, ahol a közelmúltban - egy elkorhadt fa kidőlése miatt - már történt is baleset.

A 64 fa körülbelül a fasor egyharmadának a kivágását jelenti, s a munkálatokkal április végére végeznek - jegyezte meg az igazgató, hozzátéve, hogy az elöregedett fák kivágásához természetesen rendelkeznek hatósági engedéllyel.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a faállomány pótlását ősszel elvégzik. Utalt arra is, hogy a helyi üdülőegyesület tiltakozott a fák kivágása ellen és panasszal élt a közútkezelőnél. Mint mondta: levélben válaszolt a panasz-beadványra, hangsúlyozva, hogy a fák közül jó néhány komoly balesetveszélyt jelent, s ezért a felelősség a közútkezelő kht.-t terheli.

Kovács Béla, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője az MTI-nek elmondta: március elején adták ki a fák kivágáshoz az engedélyt, azzal a kikötéssel, hogy még a vegetációs időn kívül el kell végezni a munkát és a fák pótlásáról - újak ültetéséről - még idén gondoskodnia kell a közútkezelő kht.-nak. A balesetveszélyre tekintettel adta ki a felügyelőség az engedélyt, s ezt közölték levélben az üdülőegyesülettel is - mondta az osztályvezető. A szigligeti üdülőegyesületet pénteken délután nem sikerült telefonon elérni.