Ágnes
-1 °C
2 °C

Szikinger: Semmi törvénybe ütközőt nem követtem el

2003.03.21. 08:18
Lőfegyvert találtak a rendőrök az ismert ügyvédnél, Szikinger Istvánnál. Az ügyvéd állítása szerint nem tudott arról, hogy az egyik ügyfele által rábízott dobozban fegyver van. Szikingert lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel gyanúsítottják.
A rendőrség hétfői házkutatása során egy dobozban engedély nélkül tartott Parabellumot talált Szikingernél, amit tavaly decemberben meggyilkolt ügyfele hozzátartozója adott át neki megőrzésre. Az ügyvéd tagadja, hogy ismerte volna a doboz tartalmát.

A rendőrök ragaszkodtak a házkutatáshoz

Mint a pénteki Blikknek elmondta, "behívtak a Teve utcába, és közölték velem: tudomásuk van arról, hogy egy ügyfelem lőfegyvert adott át nekem. Fegyverről nem tudok, de valamit valóban adott át egy dobozban" - válaszolta Szikinger. Elmondása szerint felajánlotta a rendőrségnek, hogy beviszi a dobozt, de a rendőrök ragaszkodtak hozzá, hogy házkutatás keretében foglalják le.

- Megmondtam a nyomozóknak, hol találják meg a dobozt, úgyhogy lényegében én adtam át nekik a keresett holmit, még ha ők azt is állítják, hogy házkutatás keretében foglalták azt le - nyilatkozta Szikinger a Népszabadságnak.

A fegyver tulajdonosa a párnája alatt tartotta a fegyvert

A ma még tisztázatlan eredetű fegyver akkor került Szikingerhez, amikor máig ismeretlen tettesek a XVI. kerületben lelőtték korábbi ügyfelét, T. Ottót - írja a Népszabadság. A férfi ellen korábban több merényletet is megkíséreltek, egyszer féltucatnyi lövés is érte, de akkor túlélte a támadást. A rendőrség még nem tudja, hogy kinek állt útjába a férfi, és miért. Csak remélni merik, hogy a T. sérelmére elkövetett gyilkosság tettesének kézre kerítése érdekében folyó nyomozás segít a korábbi merényletek indítékainak feltárásában és elkövetőinek elfogásában is.

A lap szerint a nyomozás keretében T. Ottó egyik közeli hozzátartozója a rendőrségen elismerte, az elhunytnak volt egy pisztolya, amit a párnája alatt tartott. Ezt - "nehogy kellemetlenségei legyenek belőle" - az áldozat hozzátartozója egy dobozban az elhunyt védőjének megőrzésre adta át. Rendőrségi források szerint a hozzátartozó azt vallotta, Szikinger tudott arról, hogy a dobozban fegyvert rejtettek el, s a dobozhoz való kulcsot is megkapta.

A rendőrség szivárogtat

A Blikk szerint Szikinger azt állítja, a dobozt ügyfele azért bízta rá, hogy bizonyos meghatározott esetben juttassa el azt a rendőrségre. Szikinger ügyvédi titoktartásra hivatkozva a bulvárlapnak nem árulta el, hogy ki és milyen ügyben adta át a dobozt, és mikor kellett voplna azt a rendőrségnek továbbítania.

Az ügyvéd ugyanakkor sérelmezi, hogy a rendőrség kiszivárgott a házkutatás híre. Mint állítja, "semmi törvénybe ütközőt nem követtem el".