Judit
3 °C
7 °C

Védőbeszéddel folytatódott a Tasnádi-per

2002.12.04. 13:03
A terhelő tanúk nem voltak szavahihetőek, vallomásuk megtételekor pedig a gyanúsítottaknak és védőiknek nem volt lehetőségük kérdéseket feltenni, ezt szándékosan nem engedték - mondta Tasnádi Péter védőügyvédje, Szikinger István a Legfelsőbb Bíróság szerdai tárgyalásán. Ítélethozatal december 12-én várható.
A kiszabott ítélet hatályon kívül helyezését és az eljárás megismétlését indítványozta védőbeszédében az elsőrendű vádlott védője a Legfelsőbb Bíróságon tartott szerdai tárgyaláson.

Maffiavádak elól felmentve

A büntetőper másodfokú tárgyalása kedden kezdődött, amikor az ügyészség képviselője az első fokon kiszabott büntetések súlyosbítását kérte. Tasnádi Pétert első fokon négy és fél évre ítélte különböző bűncselekmények miatt a Pest Megyei Bíróság, az ellene felhozott maffiavádak alól viszont felmentette.

Nem közölték

Szikinger István szerdán védőbeszédében úgy vélekedett, hogy az eljárásban törvénysértések és szabálytalanságok történtek, amelyek mindegyikét részletesen kifejtette a bírósághoz beadott írásos indoklásában. Az ügyvéd állítása szerint a rendőrség a nyomozáskor hatásköri és illetékességi szabályokat sértett. Példaként említette azt, hogy Tasnádival sokáig nem közölték az alapos gyanú tényét.

Szikinger István kitért arra, hogy a terhelő tanúk nem voltak szavahihetőek, vallomásuk megtételekor pedig a gyanúsítottaknak és védőiknek nem volt lehetőségük kérdéseket feltenni, ezt szándékosan nem engedték. Az ügyvéd a rendőrség terhére rótta, hogy önkényesen állapította meg a tényállást, részletes felderítés nélkül. Hozzátette: a rendőrség több tanút meg sem próbált felkutatni.

Nem tartotta tiszteletben

Szikinger István kiemelte, hogy a rendőrség vezetése nem tartotta tiszteletben az ártatlanság vélelmét sem; példaként említette, hogy Orbán Péter akkori országos rendőrfőkapitány 2000 elején nyilatkozott arról, hogy mit követett el Tasnádi Péter. Az ügyvéd szerint hamis tartalmú vallomásokat használt fel az első fokon eljáró bíróság, amelynek az eljárását ugyan elismerik, de következtetéseit nem.

Kiemelte: az elsőfokú bíróság a büntetés kiszabásakor nem vette figyelembe, hogy Tasnádi Péter huzamosabb ideig előzetes letartóztatásban volt. A Legfelsőbb Bíróság a tervek szerint december 12-én hirdet ítéletet az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?