Huba
17 °C
33 °C

Szétválasztották a fejüknél összenőtt ikreket

2002.08.06. 21:11
Húszórás műtéttel választották szét Los Angelesben a kaliforniai egyetem gyermekklinikáján a fejüknél összenőtt egyéves guatemalai sziámi ikreket. Az egyik kislányt azonban pár órával a műtét után vissza kellett vinni a műtőbe, mert vérömleny keletkezett agyának felszínén.
"Mindenki libabőrös lett az operáció végén. Az emberek hurrá kiáltásokban törtek ki, tapsoltak, sírtak" - számolt be a rendkívüli műtét befejezéséről Houman Hemmati doktor az amerikai NBC tv-ben. Hemmati, aki egyike volt annak az ötven orvosnak, akik részt vettek a szétválasztásban, úgy vélekedett, hogy a műtét sikerült és reményét fejezte ki, hogy egy napon ugyanúgy láthatják majd ezeket a kislányokat játszani, sírni és nevetni, mint más normális kortársukat. Bár az egyikük elég sok vért vesztett, de a vérátömlesztésekkel elkerülték a komolyabb komplikációkat.

María Teresa és María Jesús Quiej Álvarez 2001. július 25-én született egy dél-guatemalai faluban. Június 7-én érkeztek Los Angelesbe édesanyjukkal a műtétre.

Egymillióból egyszer

A gyermekeknek összenőtt koponyacsontjaik és ereik voltak, de agyuk önállóan működött. A szakértők szerint ilyen eset egymillió élve születésből egyszer fordul elő. Az elmúlt évtizedben mindössze öt alkalommal választottak szét orvosok koponyájuknál összenőtt sziámi ikreket és a műtétet nem mindegyik pár élte túl - emlékeztet az AP.

A műtét költségeit az egyetem orvosi központja, valamint a Healing For Children (Gyógyulást a Gyermekeknek) karitatív szervezet fedezte. Ez utóbbi 1,5 millió dollárral járult hozzá.

A komplikáció

Öt órával a műtét után azonban visszavitték a műtőbe María Teresát, mert vérömleny keletkezett a kislány agyának felszínén. A klinika szóvivője közölte, hogy a komplikáció nem számít meglepetésnek és továbbra is mindkét kislánynak jók az esélyei a túlélésre.