Jolán
2 °C
4 °C

Szétválasztották a fejüknél összenőtt ikreket

2002.08.06. 21:11
Húszórás műtéttel választották szét Los Angelesben a kaliforniai egyetem gyermekklinikáján a fejüknél összenőtt egyéves guatemalai sziámi ikreket. Az egyik kislányt azonban pár órával a műtét után vissza kellett vinni a műtőbe, mert vérömleny keletkezett agyának felszínén.
"Mindenki libabőrös lett az operáció végén. Az emberek hurrá kiáltásokban törtek ki, tapsoltak, sírtak" - számolt be a rendkívüli műtét befejezéséről Houman Hemmati doktor az amerikai NBC tv-ben. Hemmati, aki egyike volt annak az ötven orvosnak, akik részt vettek a szétválasztásban, úgy vélekedett, hogy a műtét sikerült és reményét fejezte ki, hogy egy napon ugyanúgy láthatják majd ezeket a kislányokat játszani, sírni és nevetni, mint más normális kortársukat. Bár az egyikük elég sok vért vesztett, de a vérátömlesztésekkel elkerülték a komolyabb komplikációkat.

María Teresa és María Jesús Quiej Álvarez 2001. július 25-én született egy dél-guatemalai faluban. Június 7-én érkeztek Los Angelesbe édesanyjukkal a műtétre.

Egymillióból egyszer

A gyermekeknek összenőtt koponyacsontjaik és ereik voltak, de agyuk önállóan működött. A szakértők szerint ilyen eset egymillió élve születésből egyszer fordul elő. Az elmúlt évtizedben mindössze öt alkalommal választottak szét orvosok koponyájuknál összenőtt sziámi ikreket és a műtétet nem mindegyik pár élte túl - emlékeztet az AP.

A műtét költségeit az egyetem orvosi központja, valamint a Healing For Children (Gyógyulást a Gyermekeknek) karitatív szervezet fedezte. Ez utóbbi 1,5 millió dollárral járult hozzá.

A komplikáció

Öt órával a műtét után azonban visszavitték a műtőbe María Teresát, mert vérömleny keletkezett a kislány agyának felszínén. A klinika szóvivője közölte, hogy a komplikáció nem számít meglepetésnek és továbbra is mindkét kislánynak jók az esélyei a túlélésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?