Edina
-12 °C
-3 °C

Bombabiztos szilveszter

2004.01.01. 18:46
Nem múlhat el merénylet nélkül az év utolsó napja. Indonéziában egy koncerten robbant bomba, Irakban öt embert ölt meg a pokolgép. Nagy-Britannia északi nagyvárosaiban sok programot töröltek az ítéletidő miatt, az Egyesült Államokban még a postaládákat is leszerelték az ünneplések helyszínein, Moszkvában hullott a hó és csak alapos ellenőrzés után lehetett az ünneplők közé vegyülni. Magyarországon a Vörösmarty téri bulin szemeteltünk a legtöbbet, az utakon hárman vesztették életüket az éjszaka.
Becslések szerint 750 ezres tömeg ünnepelte az újévet csütörtökre virradó éjjel a New York-i Times Square téren a kormány terrorfigyelmeztetése ellenére, vagy inkább megnyugodva a példátlan biztonsági intézkedések láttán. Az újév beköszöntét jelző, "égből aláereszkedő" kristálygömböt idén az iraki háborúban fogságba esett Shoshana Johnson katonanő indította el. Michael Bloomberg polgármester a helyszínen arra bíztatta az amerikai világváros lakóit és külföldi látogatóit: ne hagyják, hogy kedvüket szegje a terrorveszélyről szóló figyelmeztetés.

Félreállítottak egy repülőt Washingtonban
Biztonsági emberek tartóztatták fel és kutatták át a British Airways légitársaság egyik Boeing 747-es utasszállító repülőgépét szilveszter este a washingtoni Dulles repülőtéren. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda és a Közlekedésbiztonsági Igazgatóság ügynökei szállták meg a Boeinget. Kikérdezték a gépen tartózkodókat, és átvizsgálták a poggyászokat. Az utasok és a személyzet tagjai három óra elteltével hagyhatták el a gépet. A hatóságok azért szánták el magukat erre az intézkedésre, mivel az utasok közül legalább háromnak a neve felkeltette a hírszerzés figyelmét.
Az Egyesült Államokban az év végi ünnepek idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, és ez különösen vonatkozik a légi forgalomra. A hatóságok ugyanis továbbra is tartanak attól a lehetőségtől, hogy a terroristák eltérített repülőgépekkel próbálnak öngyilkos terrortámadást elkövetni.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium még az ünnepek előtt a második legmagasabb fokozatra emelte a terrorveszély készültségi szintjét. Az év utolsó napján lezárták a légteret Washington, New York, Las Vegas és Chicago fölött, helikopterekkel, mesterlövészekkel, légvédelmi rakétákkal ügyelve a szilveszteri mulatságok zavartalanságára. New Yorkban a Times Square térre igyekvő sok százezer ember szintén ellenőrző pontokon át, fémdetektoros ellenőrzések után juthatott csak el a szilveszteri mulatság központi helyszínére. A téren a csatornalejárók fedeleit lehegesztették, az utcai szemetes kosarakat és a postaládákat eltávolították.

Ítéletidő Skóciában

Talán a hatóságok örültek legjobban az ítéletidőnek Nagy-Britanniában, ahol az időjárásra hivatkozva - főleg az északi nagyvárosokban - az utolsó pillanatban törölték a hagyományosan nagyszabású utcabálokat. Az intézkedés főleg a skót fővárosban, Edinburgh-ban keltett nagy csalódást, itt ugyanis az év egyik kiemelkedő eseménye a Hogmanay, a skótok szilvesztere, amelyre rendszerint több tízezren érkeznek külföldről is. A helyi hatóságok azonban alig másfél órával az újév beköszönte előtt törölték a számtalan koncerttel, hatalmas tűzijátékkal és egyéb utcai rendezvényekkel tarkított rendezvénysorozatot, az orkán és a szakadó eső miatt. A rendőrség felkérte a már összegyűlt mintegy 100 ezer embert, hogy menjenek haza.

Ugyancsak törölték az újévi szabadtéri rendezvényeket több más skót városban, például Aberdeenben, valamint az észak-angliai nagyvárosokban, köztük Liverpoolban, Manchesterben, Newcastle-ban és Yorkban is. Londonban megtartották a hagyományos tömegbulit a Trafalgar-téren, jóllehet a Scotland Yard - főleg a terrorveszély miatt - kérte a londoniakat, hogy lehetőleg maradjanak otthon.

Fehér karácsony Moszkvában

Kilenc halálos áldozatot követelő polgépes merényletet követtek el egy szilveszter esti koncerten az indonéz Aceh tartományban lévő Pereulakban egy újévi koncerten, öt ember halálát követelő terrorcselekmény árnyékolta be az óév búcsúztatását Bagdadban. Bagdad utcái általában kihaltak voltak az új esztendő beköszöntekor, amikor ismételten fegyverropogás zaja verte fel a csöndet. Ezek a lövések azonban nem irányultak senki ellen sem, csupán az iraki hagyományoknak megfelelően rendeztek örömtüzet néhányan vaktában a levegőbe lőve.

Berlinben a Brandenburgi Kapunál 800 ezres tömeg gyűlt össze, Párizsban, mint minden évben, most is a Champs-Élysées volt az utcai szilveszterezés központja. A moszkvaiakra "fehér szilveszter" köszöntött. A Vörös téren az éjjel hatalmas pelyhekben hullt a hó. A Kreml tornyaira, a GUM nagyáruház homlokzatára és a Vaszilij Blazsennij templom hagymakupoláira méltóságteljes többszínű kivilágítás irányult. Ha valaki csatlakozni akart a téren mulatozókhoz, annak három-négy ellenőrzőponton kellett átjutnia.

A Vörösmarty téren maradt a legtöbb szemét

Várhatóan 6-700 köbméter szemetet kell elszállítaniuk a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF) dolgozóinak Budapest közterületeiről az új év első napján - közölte a cég szóvivője az MTI-vel csütörtökön. "A munkálatok reggel 6 órakor megkezdődtek és várhatóan a déli órákra fejeződnek be, így a lakosság tiszta fővárosra ébredhet" - mondta Szegedi Péter. Az FKF Rt. 400 kézi úttisztítóval és 15-20 takarító, szállító célgéppel kezdte meg az Andrássy út, a Vörösmarty tér, a Nyugati tér, a Felvonulási tér, a Kis- és Nagykörút illetve az aluljárók és környékük takarítását az új év első napján - tette hozzá.

Szegedi Péter arra kérte a budapestieket, hogy a lakásokban feleslegessé vált karácsonyfákat tegyék a kukák mellé, illetve a nagyobb lakótelepeken kijelölt gyűjtőhelyekre, ahonnan az FKF Rt. a szemétszállítás napján folyamatosan elszállít azokat. A szilveszteri rendezvények közül a Vörösmarty téri után maradt a legtöbb szemét, trombiták, törött üvegek, műanyag flakonok és papírdobozok - jegyezte meg Szegedi Péter.

Három halott az utakon

Hárman vesztették életüket az Magyarország útjain szilveszter éjszakáján. Egy nő meghalt, a társa pedig súlyosan megsérült, amikor motorjukkal villanyoszlopnak, majd fának csapódtak Újév napján éjfél után néhány perccel Szegeden, a 47-es út bevezető szakaszán. Ugyanennek a főútnak egy másik, Csongrád megyei szakaszán sodródott az árokba egy személyautó. A Honda két utasa közül egy fiatal lány a helyszínen meghalt, míg a kocsit vezető fiatalembert súlyos, életveszélyes állapotban szállították Szegedre kórházba. A harmadik baleset a 85-ös főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán történt, ahol egy Fiat Brava hajtott fának. Az autóban utazó három férfi közül egy belehalt sérüléseibe, kettőt kórházba szállítottak.

Túlterhelt mentősök

Rekordszámú, több mint 560 vonulás volt a fővárosi mentőknél szilveszter éjjel - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön. A korábbi években szilveszterkor körülbelül 450 esethez kellett kimenniük a mentőknek, egy-egy átlagos hétköznapon pedig 300-320 esetet regisztrálnak - mondta Győrfi Pál. A mentősöknek szerdáról csütörtökre virradó éjszaka is az alkoholfogyasztással összefüggő esetek adták a legtöbb munkát. A szóvivő megemlítette, hogy egy pezsgős baleset is történt a fővárosban. A dugó a szilveszterező szemébe repült és könnyebb sérülést okozott.

Az óév utolsó napján 126-szor kellett vonulniuk a tűzoltóknak országszerte; petárda, tűzijáték miatt összesen 10 helyszínen kellett oltani, személyi sérülés nem történt - mondta a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek csütörtökön. A riasztások kétharmadában tűzesethez, egyharmadában műszaki mentéshez hívták a tűzoltókat. A 126 riasztás egy hétköznapi átlagnak felel meg - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A tűzoltóknak tíz esetben kellett petárda, kis tűzijáték miatt kivonulniuk.

  • Szeged legszebb lakásai az Otthontérképen!
  • Több ezer eladó lakás közül válogathatsz a térképről.
  • Válaszd ki a legszebb lakást a több ezer kiadó ingatlan közül az Otthontérképen