Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szabványmellek Európának

2001.11.15. 13:11
A szilikon mellimplantátumok egységes európai szabályozásról várható döntés az Európai Bizottság (EB) csütörtöki ülésén. Egységes európai nyilvántartást, szabványokat és garanciákat tartalmaz a javaslat.
A javaslat az Európa Parlament skót munkás párti képviselőjének, Bill Miller hatéves kampányának eredménye. Miller szerint nők ezrei kerülnek veszélybe minden évben az egészségügyi és biztonsági ellenőrzések hiánya miatt - adja hírül az ananova.com. Az EB a javaslat beterjesztése óta vizsgálja a beavatkozások esetleges mellékhatásait.

"Európa felismerte, hogy baj van a szilikon implantátumokkal és cselekedni fog "

"Ez azon angol és európai nők ezreinek győzelme, akik fáradhatatlanul dolgoztak annak a biztosításán, hogy másokkal ne ismétlődhessen meg az, amivel szembesülniük kellett a beavatkozás után" - mondja Miller.

A javaslat többek között garantálja a műtéten átesett nők számára mind a beavatkozás előtt, mind utána független tanácsadás igénybevételének lehetőségét. Alkalmuk lesz majd felülvizsgálatra, és a műtét csak a tizennyolc életévét betöltött személyen végezhető majd el.

A "szilikonipar" ellenérdekelt

A tagországok számára kötelező nyilvántartást kell bevezetni az országban elvégzett összes beültetésről vizsgálva és felügyelve a műtétre jelentkezőket. Hosszú távú hatásvizsgálatokat is ezek a nyilvántartók végeznek majd.

Miller szerint az implantátumgyártók ellenérdekeltek az egységes szabványok és biztonsági előírások bevezetésében, és felhívja az EB figyelmét a "szilikonipar" visszásságaira.