Klaudia
-3 °C
3 °C

Tíz sérültje van a szilveszteri petárdázásnak

2005.01.01. 12:03
Hat halottja és 17 sérültje volt az elmúlt 24 órában történt baleseteknek országszerte, szilveszterkor 20 százalékkal több esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, mint egy átlagos napon.
Péntek este Miskolcon egy 22 éves férfi személyautójával felborult egy kanyarban és a helyszínen életét vesztette, a jármű utasa nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A másik borsodi halálos baleset Ózdon történt, az új év első napjának hajnalán. Egy 21 éves fiatalember autójával kisodródott az útról, villanyoszlopnak ütközött és belehalt sérüléseibe.

Péntek délután a 6-os számú főúton Botykapeterdnél két személyautó ütközött frontálisan. A balesetnek egy halottja és két sérültje volt. Péntek délután a 31-es főút, Heves-Jászapáti közti szakaszán egy terepjáró fának ütközött, a vezető a helyszínen életét vesztette, mondta Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek szombaton reggel.

Karácsonyfákat a kuka mellé
Szombat reggel megkezdte a szilveszteri mulatságok után Budapest utcáin maradt szemét eltakarítását a közterület-fenntartó 650 dolgozója, várhatóan délre végeznek a munkával, mondta a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság (FKF Rt.) szóvivője.
A szilveszteri rendezvények helyszínein, az Andrássy úton, a Vörösmarty téren, a Nyugati téren, a Felvonulási téren, a Kis- és Nagykörúton valamint az aluljárókban, illetve környékükön reggel hat óra óta dolgoznak az FKF Rt. dolgozói. Az elmúlt évekhez hasonlóan az utcákról, terekről körülbelül 600-700 köbméter szemetet kell összegyűjteni, elszállítani és ártalmatlanítani. Az FKF Rt. 650 kézi úttisztítóval és 15-20 célgéppel takarítja Budapest közterületeit.
Szegedi Péter arra kérte a budapesti lakosokat, hogy a feleslegessé vált karácsonyfákat tegyék a kukák mellé, vagy a nagyobb lakótelepeken erre kijelölt gyűjtőhelyekre, ahonnan az FKF Rt. elszállítja.

Pénteken este a fővárosban történt halálos villamosgázolás. Az eddigi információk szerint egy 47 éves asszonyt ütött el a villamos az I. kerületben a Batthyány tér, Halász utca, Bem utca sarkánál. Még vizsgálják, hogy a szerencsétlen áldozat miképpen kerülhetett a villamos elé - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Péntek este Békés megyében egy autóbusz gázolt halálra egy kivilágítatlan kerékpárost.

Tizenhat petárdabaleset

Az esetek többségében az alkoholfogyasztás adott munkát a mentősöknek, sokszor utcán fekvő részegekhez kellett kivonulni. Több ízben verekedés okozta sérüléseket kellett ellátni. Pécelen egy szurkálás után életveszélyes sérültjét szállítottak kórházba a mentők.

Budapesten hat, országosan pedig több mint tíz petárdabaleset sérültjét kellett ellátniuk a mentőknek, ebből kettő volt súlyos. A fej mellett robbanó pirotechnikai eszköz az egyik esetben súlyos szemsérülést, a másik esetben pedig nyolc napon túli fülsérülést okozott. A többi petárdabalesetnél könnyebb horzsolásokat kellett ellátni.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatása lehetett a petárdák egy évvel ezelőtti, szilveszteri legalizálása a balesetek számára, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője annyit mondott: igaz ugyan, hogy előző szilveszterkor a mostaninál sokkal kevesebb petárda-baleset történt, az idei tucatnyi eset azonban még aligha lehet alkalmas statisztikai következtetések, tendenciák megállapítására.

Lakástüzet okozott a tüzijáték

Szilveszterkor összesen 156 eseményhez riasztották a tűzoltókat. Többnyire kukákban, szeméttárolókban keletkezett tűz miatt, amit feltehetően a beledobott petárda okozott. Ez leginkább a fővárosban volt jellemző, de előfordult a vidéki városokban is. Személyi sérülés ezek kapcsán nem történt.

Mosonmagyaróváron péntek este petárda okozott lakástüzet. Egy lakóépület harmadik emeleti lakásába véletlenül kis tűzijátékot lőtték be. A kis rakéta áthatolt az ablakon, meggyújtotta a függönyt, szőnyeget, de a lakó vízzel eloltotta, személyi sérülés nem történt. A rendőrség vizsgálja az esetet.