Ágnes
-1 °C
2 °C

Rossz szívet ültettek be

2004.04.23. 12:26
A zürichi egyetem klinikáján tévedésből rossz vércsoporthoz tartozó szívet ültettek be egy középkorú nőnek. A páciens életveszélyes állapotban van. A kórház szóvivője csütörtökön este elismerte, hogy a szövettípusok elemzése során hibát követtek el. Az eltérő vércsoportú szövet heves immunreakciót vált ki a szervezetben.
A zürichi egyetemi klinikán rossz vércsoportú új szívet kapott egy középkorú nő, aki most életveszélyes állapotban van, írta az sda hírügynökség. Arra a kérdésre, hogy mikor volt a műtét, a kórházat vezető Christiane Roth nem adott választ. A pontos dátumból következtetni lehetne a donor személyére, ez pedig megengedhetetlen.

Az igazgatónő szerint az ötven és hatvan év közötti, súlyosan szívbeteg páciens több hete várt megfelelő szívre. Az ilyen átültetések során több más faktor mellett az új szív vércsoportját is egyeztetni kell a betegével. Ha ez nem történik meg, a szervezet az idegen szív jelenlétére heves kilökődési reakcióval válaszol.

Szóltak a családnak

A zürichi esetnél is éppen ez történt. A páciens kritikus állapotban van, mondta Christiane Roth. Az orvoscsoport megtesz mindet élete megmentése érdekében, a helyzetről tájékoztatták a hozzátartozóit is. A családot megrázták a hírek, de megértően fogadták a történteket, közölte az igazgatónő.

Jelenleg azt vizsgálják, hogyan következhetett be a tévedés. A transzplantációk előtt különböző teszteket kell elvégezni, itt történhetett a hiba, és a felelőst a lehető leghamarabb meg fogják találni, mondta Christiane Roth.

A sebészek nem sejtették

Miután a donor szervet megfelelőnek találták, a sebészek mit sem sejtve beültették a betegnek. Az egyetem szív és érrendszeri klinikájának tapasztalt orvoscsoportja végezte a műtétet, mondta az igazgatónő.