Gusztáv
3 °C
7 °C

Tizenöt méteres neonszív fogadja a tüntetőket Prágában

2002.11.18. 12:35
Hatalmas, mintegy 15 méteres, tűzpiros neonszív fénylik vasárnap este óta a cseh királyok, illetve államfők ősi székhelye, a prágai Hradzsin felett.
A "műalkotás", amelyet maga Václav Havel államfő helyezett üzembe az 1989. évi novemberi bársonyos forradalom 13. évfordulója alkalmából három hónapig, Havel elnöki megbízatásának lejártáig fog egyfajta újkori betlehemi csillagként és turistacsalogatóként fényleni a Moldva-parti metropolis felett.

A szeretet és az összefogás ereje

Jirí David, a szív alkotója ugyanakkor határozottan elutasítja azt a feltevést, hogy az alkotás összefüggésben lenne a rendszerváltással, illetve a közelgő NATO-csúcstalálkozóval. "A szív arra szeretne emlékeztetni mindenkit, hogy a mai gyakorlatias és túltechnizált világunkban is érdemes elgondolkodni a szeretet, az érzések és a megértés értékéről" - mondta újságíróknak David.

Neonkék töviskoszorú Krisztus 2000. szülinapjára

Az ismert cseh művészembernek nem ez az első, meghökkentő műve a száztornyú Prágában. Tavaly nyáron a két világháború közötti csehszlovák parlament, a ma ismét koncertteremként szolgáló Rudolfinum Moldva-parti épületének tetején - egyébként éppen átellenben a Hradzsinnal és közel a nevezetes Óvárosi térhez - készített egy szintén monumentális kék neonos világító töviskoszorút, amely Jézus Krisztus, és általa az egész emberiség szenvedéseire kívánta emlékeztetni az embereket.

Havelnek bejön

David elmondta, hogy van még egy harmadik terve is, de erről csak annyit árult el, hogy az is valamelyik ismert prágai történelmi helyen lesz, s az eddigi két művel mintegy háromszöget fog alkotni. David, aki a Tvrdohlaví művészeti csoport tagja, nem titkolja, hogy tervei megvalósításához eszmei segítséget kapott Haveltől, aki mindig is pártolta a művészeket. A tűzpiros neonszív mintegy kétmillió koronába került, a pénzt támogatók adták össze. - Nehezen ment, mert sokan túlzottan politikafüggőnek találták hradzsini tervemet, és ezért nem akartak pénzt adni. A következő három hónapban felhasználandó villanyáramot az állam fizeti - jegyezte meg a művész.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!