Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szenzációs szívjavítás

2001.04.04. 16:49
Szenzációs javítást sikerült végeznie a szíven - egyelőre patkányoknál - egy osztrák orvosnak az Egyesült Államokban: az emberi vérből vett törzssejtek segítségével jelentősen megnövelte a szív teljesítményét az elszenvedett infarktus után.

Az Amerikában hatalmas feltűnést keltő felfedezést Dr. Alfred Kocher, a bécsi Általános Kórházban (AKH) működő egyetemi klinikák szív- és tüdősebészetének orvosa tette. A lényeg: az emberi csontvelőben és vérben a törzssejtek olyan "alpopulációját" azonosította, amelyek a véredények újraképződéséhez szükséges sejtek elődei. A rendkívül csekély mennyiségben előforduló törzssejtek termelését először stimulálta, majd a sejteket bonyolult eljárással koncentrálta, s ezt adta be az infarktust szenvedett patkányoknak a véráramba. A sejtek a szívbe vándoroltak, s ott ennek következtében új vérerek alakultak ki, amelyek "benőttek" az infarktus által károsított izomrészekbe is, így az elhalt terület az eddigi tapasztalatokkal ellentétben nem nagyobbodott tovább.

Eddig csak stabilizálni lehetett, javítani nem

Az ily módon kezelt szívnél az egy dobbanással kilökött vér mennyiségét kereken 35 százalékkal tudták növelni. Mindeddig az infarktust szenvedett betegek állapotát csupán stabilizálni lehetett, javítani nem.

Következnek az emberek

Az AKH orvosai arra készülnek, hogy a módszert embereken is kipróbálják. A jövő igen kecsegtetőnek tűnik: egyfelől az infarktus által különösen veszélyeztetett betegek felkészülhetnének a bajra, és saját törzssejtjeikből tartalékot hozhatnának létre, másfelől azt is tisztázni akarják a tudósok, hogy nem javítható-e a krónikus szívgyengeségben szenvedő betegek állapota az eljárással.

A további kísérletek szempontjából igen fontos, hogy a vérből nyert törzssejteknek nincs közük az etikai szempontból vitatott embrionális törzssejtekhez, s ez valószínűleg megkönnyíti a munka folytatását - mondta el az orvos.