Ágnes
-5 °C
2 °C

Eltiltották szakmájától Geréb Ágnest

2007.10.26. 13:05
Mivel a bíróság első és másodfokon ellentmondó ítéletet hozott egy Geréb Ágnes, az otthon szülést pártoló orvos ellen indított perben, a harmadfokú ítélet vált jogerőssé. A vád az volt ellene, hogy megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000 márciusában lezajlott otthon szülésnél. A csecsemő így súlyos agykárosodást szenvedett és egy évvel később meghalt.

A foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában Geréb Ágnest, az otthon szülést pártoló orvost.

Geréb Ágnes ellen az volt a vád, hogy megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000 márciusában lezajlott otthon szülésnél, ahol szakorvosi segítséget nyújtott. A vád alól az első fokon eljáró bíróság felmentette, a másodfokon eljáró viszont bűnösnek mondta ki.

A jog szerint ha a két bíróság ellentétes ítéletet hoz, lehetőség van a harmadfokú tárgyalásra, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla folytatott le pénteken. A bíróság jogerős végzésében helybenhagyta a másodfokon született ítéletet, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a vádlottat.

Tagadta bűnösségét

Geréb Ágnes tagadta bűnösségét, a pénteki tárgyaláson nem akart élni az utolsó szó jogával.

A bíróság helybenhagyta a másodfokú bíróság tényállását, mely szerint 2000. március 4-én Geréb Ágnes szakorvosi segítséget nyújtott egy otthonszülő nőnek. A szülés gyors és komplikációmentes volt, és a gyermek a szülés után felsírt, a vádlott megvizsgálta és megállapította, hogy jól van. Ezután az anya karjaiba adta, a méhlepény ekkor még nem vált le, és a köldökzsinórt sem vágta el Geréb Ágnes.

A vádlott utána a szülés dokumentációjával foglalkozott, és csak a szülés után egy órával ment az anyához megvizsgálni a méhlepény leválását. Ekkor észlelte, hogy a gyermek a klinikai halál állapotában van. A mentők kiérkezéséig megpróbálta lélegeztetni a gyermeket, a mentőorvos pedig azt állapította meg, hogy a gyermek egyik orrjárata egyáltalán nem, a másik csak a legkisebb szondával volt átjárható. Az újszülöttet kórházba szállították, de az oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.

Nem tartotta be a szakmai szabályokat

A bíróság kimondta, az orvosi tevékenységnek megvannak a szakmai szabályai, amelyeket többek között a protokollok foglalnak össze. Ezek leírják az orvos által követendő eljárásokat, és a szülési protokoll vonatkozott Geréb Ágnesre is, amikor a szülés levezetésére vállalkozott. Czine Ágnes, a tanács elnöke az ítélet indoklásában hangsúlyozta, a pernek nem tárgya az otthonszülés helyessége.

Az ítélőtábla úgy ítélte meg, Geréb Ágnes nem fordított kellő figyelmet a szülés után az anyára és az újszülöttre. Emellett a szakmai szabályokkal ellentétben 20 perc helyett egy órát várt a méhlepény leválására, nem vágta el időben a köldökzsinórt és elmaradt az úgynevezett Apgar-féle szondázás. Az orvosnő korábban azt állította, tudatosan nem tisztította meg a gyermek orrnyílását és garatját, mert nem tartotta szükségesnek. A bíróság szerint tehát a vádlott tudatosan nem tett eleget a szakmai szabályoknak, több foglalkozási szabályt megszegett és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a csecsemőt.

Eljárási szabálysértés

A táblabíróság megállapította, az első fokon eljáró bíróság ugyan követett el eljárási szabálysértést, de ezek nem indokolják az ítélet hatályon kívül helyezését, mert a másodfokon eljáró bíróság ezeket a hibákat orvosolta.

Az ítélőtábla elutasította az orvos védőjének, Medgyesi Andrásnak az indítványát, hogy a táblabíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz a közvetítői tevékenységgel kapcsolatban, mert álláspontja szerint méltánytalan megkülönböztetés, hogy a mediációt csak az elsőfokú eljárásban lehet kérni. A táblabíróság szerint azonban a közvetítői eljárás feltétele, hogy a vádlott beismerő vallomást tegyen és tevékeny megbánást tanúsítson. Ezt Geréb Ágnes nem tette meg, ez pedig eleve kizárja, hogy az ügyében alkalmazni lehessen a közvetítői eljárást.

Újabb nyomozás

Legutóbb szeptember közepén halt meg egy csecsemő otthon szülés közben, a BRFK foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés miatt indított nyomozást, Geréb Ágnest azonban nem gyanúsították meg. Geréb Ágnes, a Napvilág Születésház alapítója, aki jelen volt a tragikus szülésnél, azt mondta, a kisbaba ugyanúgy elveszthette volna az életét, ha a kórházban próbálják a világra segíteni.

Az ügyben szakmai vita bontakozott ki, ugyanis a vállelakadás, ami a komplikációt okozta, kórházi körülmények között többféleképpen orvosolható, így a csecsemőt meg is lehetett volna menteni, vélekedett a János Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa.

Az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthonszülő anyák.

A szaktárca közleménye szerint az otthon szülés ma Magyarországon féllegális tevékenység, amit az európai országokhoz hasonlóan ugyan nem tiltanak, de az európai országoktól eltérően nem is szabályoztak még.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!