Emőke
-4 °C
9 °C

Mérgező éttermek feketelistája

2006.10.26. 16:10
Feketelistát hozott nyilvánosságra az ÁNTSZ azokról az éttermekről, ahol tömeges ételmérgezés - a jelen esetben mindenhol szalmonellafertőzés - történt augusztusban. A listán szereplők természetesen nem boldogok, kicsit vitatják is a kilistázás jogosságát. Mint kiderült, az ÁNTSZ célja nem az elrettentés, hanem a nevelés volt.

Gemenc Étterem

Túlzónak tartja a feketelistázást Knieszné, a szekszárdi étterem üzletvezetője. A Gemenc Étteremben az ÁNTSZ adatai szerint 23-an betegedtek meg szalmonellában augusztus 20-22. között. Knieszné szerint egyik fertőzött sem került kórházba, a betegség enyhe lefolyású volt. Ráadásul "nem ma kezdett" karrierje során először fordult elő éttermében szalmonellafertőzés. Ezért érthetően nem örül az ÁNTSz feketelistájának.

"Bízom benne, hogy erre a listára senki sem kerül fel kétszer" - nyilatkozta megkeresésünkre Dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. Mint mondta, az, hogy senki sem került kórházba, még nem menti fel az éttermet a szalmonellafertőzés miatti felelősség alól.

"Ahhoz, hogy egy ételfertőzés előforduljon, sorozatos hibákat kell elkövetni" - magyarázta. Hiszen lehet, hogy az alapanyag volt a fertőzött, de az étel elkészítése során ezeknek a baktériumoknak el kellene pusztulniuk. Az étel szennyeződhet utólag is, de megfelelő tárolással elkerülhető, hogy el tudjon szaporodni a szalmonella. Ahhoz ugyanis, hogy egy egészséges felnőtt megfertőződjön, 500-700 ezer baktériumot kell elfogyasztania.

Családi Panzió Pizzéria

A mosonszentmiklósi étteremben az ÁNTSZ feketelistája szerint nyolcan betegedtek meg szalmonellában 2006. augusztus 4-én. Értesüléseink szerint az étteremben 12 adag szalontüdőt készítettek aznap, abból hat adagot fogyasztottak el helyben a vendégek, hat adagot elvittek. Akik helyben fogyasztottak nem betegedtek meg, ezért elképzelhető, hogy az otthoni tároláskor fertőződött meg az étel. Az ÁNTSZ augusztus 15-én vett mintát az augusztus 4-én készült ételből. Megkeresésünkre az étterem vezetője nem akart nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy 35 éves karrierje során eddig egyszer sem büntették meg.

"A listára csak azok az éttermek kerültek fel, ahol ok-okozati összefüggést lehetett kimutatni az elfogyasztott étel és a fertőzés között" - magyarázta Ócsai. A mosonszentmiklósi kisvendéglő esetében az étteremből több család több helyre vitte el az ételt, tehát a fertőzés nyilvánvalóan már az étteremben került az élelmiszerbe. Az, hogy az étteremben senki sem fertőződött meg, valószínűleg a megfelelő tárolásnak köszönhető - a hazaszállításkor azonban már kellően elszaporodtak a baktériumok.

Matéza Söröző és Étterem

A kiskunhalasi étteremben az ÁNTSZ adatai szerint augusztus 8-9-én 38-an kaptak szalmonellafertőzést, ezért került a feketelistára. Horti László üzletvezető szerint ha ez egy olyan étteremmel történik, ahol a konyha nem higénikus, még jogos is lenne a listázás. Náluk más volt a helyzet, de ezt nem kívánta részletezni. Amúgy a feketelistára kerülés nem befolyásolja az étterem működését. "Az itteni lakosság erre nem ad" - mondta Horti. Étterme tíz éve működik a város központjában, törzsvendégeik pedig továbbra is bíznak a konyhában.

"Remélem azért a jövőben még figyelmesebbek lesznek és nem fordul elő több fertőzés" - mondta Ócsai. "Nem az elrettentés, a nevelés a célunk" - nyilatkozta az Indexnek. Kifejezetten fontosnak tartja, hogy ne csak az üzletvezetők, de az alkalmazottak is tisztában legyenek az élelmiszerbiztonság szabályaival.

Szombathely MJV Egyesített Bölcsödei Intézményei

A szombathelyi közétkeztető séi cukrászműhelyének esete jelentősen eltér az előző három családi étteremétől. A szombathelyi fertőzésnek halálos áldozatai is voltak. Összesen 413-an fertőzödtek meg a diós süteménytől, az első héten hárman haltak bele a fertőzés szövődményeibe, de még tíz nappal a fertőzés után is életét vesztette egy idős asszony. Az ügyben a rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást, ismeretlen tettes ellen. Ebben az esetben teljesen érthető a feketelistázás.

Hiába tűnik egyértelműnek az eset, Ócsai értesülései szerint a séi cukrászüzem vezetője kifogásolta, hogy a listára került. Ehhez azonban nem fűzött semmit a főosztályvezető.