Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Csak a lábuk tört a Szlovákiában lezuhant repülősöknek

2005.09.25. 17:28
Vasárnap délután egy óra előtt lezuhant Szlovákiában egy magyar kisrepülőgép. A gép pilótája és utasa a lábát törte.

Szerencsésen túlélte a Szlovákiában vasárnap délután lezuhant magyar kisrepülőgép balesetét a gép fedélzetén utazó két magyar állampolgárságú férfi.

Gombászó férfi észlelete a balesetet

A Zsolna (Zilina) közelében lezuhant Moran típusú magyar sportrepülőgép balesetének kora délután ismert részleteiről a zsolnai kerületi rendőrkapitányság szóvivője, Jana Balogová tájékoztatta az MTI pozsonyi tudósítóját. Elmondta: a nem sokkal délután egy óra előtt lezuhant kisgép balesetét egy, az erdőben gombászó férfi észlelte, aki mobiltelefonon azonnal értesítette a mentőket.

A gép pilótája és utasa szintén mobiltelefonon próbált segítséget kérni, de eredménytelenül, mert a völgykatlanban, ahol a gép becsapódott, nem volt térerő.

Az 1300 méter tengerszint feletti magasságban, nehezen megközelíthető terepre zuhant repülőgépet a mentők és a tűzoltók csak két óra múltán tudták megközelíteni. A gépben két sérült férfi, a pilóta és az utasa ült. Amikor a gép roncsai közé szorult sérültekre találtak, mindketten eszméletüknél voltak, de súlyos, többszörös lábtörést szenvedtek.

Nem életveszélyes

A két magyart a mentők a helyszínről előbb félezer méteren át kézi hordágyon vitték el, majd egy leszállásra alkalmas helyről mentőhelikopter szállította őket kórházba. Állapotuk nem életveszélyes, lábtöréseik azonban gondos sebészi beavatkozást igényelnek.

A kisgép balesetének hírét a magyar légügyi hatóság szóvivője is megerősítette. A magyar Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője az eset kapcsán az MTI-nek elmondta: a magyar légügyi szervek hivatalos tájékoztatás kaptak a szlovák szakhatóságtól, hogy Zsolna közelében lezuhant egy magyar lajstromban szereplő, Moran típusú kisrepülőgép.

Nem az első

Az idén nem ez az első baleset, amely magyar gépet ért Szlovákiában. Július derekán Rózsahegy (Ruzomberok) közelében, a likavai várrom fényképezése közben két magyar kisrepülőgép ütközött össze. Az egyik a földbe fúródott, pilótáját és utasát holtan emelték ki a roncsok közül. A másik gépet az automatikusan kinyíló mentőernyő védte meg a becsapódástól: fékezett zuhanással az erdő fáin "landolt", pilótája és utasa sérülés nélkül került ki a bajból.

Szlovákiában pénteken és szombaton is történt egy-egy repülőbaleset. Losonc mellett egy szlovák kisrepülő zuhant le két középkorú férfival a fedélzetén. Mindketten meghaltak. Szerencsésebb kimenetele volt a pénteki balesetnek. Egy, a magasfeszültségű villamos-vezeték műszaki állapotát ellenőriző helikopter huszonöt méter magasságból lezuhant, utasai kisebb sérülésekkel megúszták.

A vasárnap Zsolna mellett lezuhant magyar sportrepülőgép balesetének okait a máris megindult vizsgálat tárja majd fel. Egyelőre nem lehet tudni, hogy műszaki vagy emberi hiba okozta-e bajt, mondta el a szlovák rendőrség szóvivője.