Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Rekordösszegű kártalanítás a szlovákiai robbanás után

2007.03.07. 17:25
Szakképzetlen ember okozhatta a szlovákiai katonai raktárban keletkezett robbantást. Az eltűntek előkerülésére már nincs remény.

Személyenként egymillió korona (7,4 millió forint) kártérítést fizet a szlovák a kormány a nyitranováki robbanás áldozatául esett személyek özvegyének és minden ellátásra szoruló gyermekének.

Szerdán, a pozsonyi kormányülést követően ezt Robert Fico személyesen jelentette be az újságíróknak és jelezte, hogy a kormány a pénzt a szaktárcák által fizetendő kártérítésen felüli ráadásnak szánja. A kabinet a kártérítésekről majd csak a jövő héten tárgyal. Elmondta: kormánya meghallgatta és tudomásul vette a védelmi miniszter jelentését a múlt heti tragédiáról.

Pénteken a Pozsonytól másfélszáz kilométerre fekvő bányászvárosban eddig ismeretlen okból felrobbant egy katonai robbanóeszközöket hatástalanító üzem, ahol egy hatalmas szerelőcsarnok néhány másodperc alatt apró zúzalékká vált, helyén hatalmas kráter keletkezett. Két ember a helyszínen meghalt, hat eltűnt, de másnap az egyikük csonkolt testrésze előkerült, így már csak öt embert keresnek, de kizárt, hogy még élhetnek.

A robbanás okai még nem ismertek, de egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a feltételezhető műszaki okokon túlmenően valamilyen mulasztás, munkavédelmi előírásszegés is közrejátszhatott az ország történetének legnagyobb ilyen természetű tragédiájában. A káreset a szlovákiai biztosítók történetében is példátlan: olyan összegeket lesznek kénytelenek kifizetni, mint korábban soha.

Sajtóértesülések szerint a robbanást szakképzetlen ember is okozhatta, de mert a katonai üzemet a biztonsági intézkedések megszigorítására már korábban is figyelmeztették, tudni lehet, hogy a robbanószer raktározása nem volt szakszerű, s hogy olyan robbanóanyagok voltak az üzem telephelyén, amelyek berobbanásához akár egy statikus áramból kipattanó szikra is elég.

A lehetséges okokról szerdán egy tapasztalt, a lepusztult telephelyet aprólékosan ismerő tűzszerész is nyilatkozott a sajtónak, akinek 21 éves fia is eltűnt a robbanásban.

Jozef Vida szerint a legvalószínűbb az, hogy a nagyon érzékeny, a TNT indításához használatos, úgynevezett "fekete por" robbanhatott be. "Ez a statikus áramra mérhetetlenül érzékeny anyag" indíthatta el katasztrófát, melyben az eltűntek, így a fia teste is valószínűleg semmivé lett, hiszen a robbanás centrumában 3000 Celsius fokos hő pusztított, a légnyomás pedig egy méter szélességű falakat rombolt le.

A sebesültek azért élték túl, és a két halott teste is azért maradhatott egészben, mert ők a kritikus pillanatban nem a fal, hanem az ablak közelében álltak, így a légnyomás kiröpítette őket a porrá lett épület belteréből.

Nemeskosztolányban eltemették szerdán a robbanás első áldozatát, egy 50 éves nőt.