Adalbert
13 °C
21 °C

Szlovákiában nincsenek Mengele doktorok

2003.04.09. 03:27
Az Egyesült Államok szenátusának tagja vizsgálódik Szlovákiában a roma nők állítólagos kényszersterilizációjával kapcsolatban. Egy angol lap által év elején kirobbantott botrány kapcsán A. Nagy László, a szlovák parlament emberi jogi és nemzeti bizottságának elnöke kijelentette: "Szlovákiában semmiféle Mengele doktor nem tevékenykedik".
Az Egyesült Államok szenátusának figyelmét is felkeltették a szlovákiai roma nők állítólagos kényszersterilizálásáról felröppent hírek - jelezte kedden Eperjesen (Presov) a testület biztonsági és európai együttműködési bizottságának Szlovákiában tartózkodó tagja, Erika Schlager.

Akaratuk ellenére végrehajtott

Az amerikai szenátor asszony - a külügyminiszter tanácsadója - A. Nagy Lászlóval, a szlovák parlament emberi jogi és nemzeti bizottságának elnökével tárgyalt, és emlékeztetett arra, hogy a washingtoni szenátus 1992-tol tartja fokozottan szem előtt, vajon hogyan és milyen mértékben méltányolják és gyakorolják Szlovákiában az emberi jogokat, és ezen belül mostanság külön figyelmet szentel a roma nők állítólagos - akaratuk ellenére végrehajtott - sterilizációjával kapcsolatosan felmerült híreknek.

Szavai szerint az Egyesült Államok fontosnak tartja, hogy a szlovák kormány megtegye a szükséges lépéseket, kiváltképpen azokat, amelyek maradéktalanul szavatolják, hogy ilyen esetek semmiképpen se fordulhassanak elő. "Ez egy olyan folyamat, amelynek a további fejleményeit is figyelemmel kívánjuk kísérni" - mondta Erika Schlager.

Nem eléggé megnyugtatóan tisztázott

A. Nagy László arról biztosította az amerikai szenátor asszonyt, hogy "Szlovákiában semmiféle Mengele doktor nem tevékenykedik". Ezt alátámasztandó a szlovák egészségügyi és a belügyi tárca sterilizációkkal kapcsolatos vizsgálatának eredményeiről adott tájékoztatást, amelyek tagadják az ilyen esetek előfordulását. A. Nagy ellenben azt sem titkolta, hogy az általa vezetett parlamenti bizottság nem igazán elégedett az egészségügyi tárca idevágó vizsgálódásáról készült jelentésével. Egyszersmind arra tett ígéretet, hogy a nem eléggé megnyugtatóan tisztázott sterilizációeseteknek személyesen szentel figyelmet.

Egy angol liberális lap állította év elején - szlovákiai civil szervezetek jelentésére hivatkozva - azt, hogy az elmúlt évtized során, főleg kelet-szlovákiai kórházakban akaratuk ellenére és tudtuk nélkül száznál több nőt sterilizáltak. Szlovákia legfelsőbb hivatalos intézményei elképzelhetetlennek tartják, hogy a híresztelésnek valóságos alapja lenne.