Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

A szlovének is magukkal vihették a rakétát

2006.11.14. 14:38
Egyelőre senkinek fogalma sincs, hova tűnhetett egy kézi páncéltörő rakéta. A honvédség vizsgálatot indított, a rendőrség nyomoz dacára, hogy akár a szlovén katonák is magukkal vihették a besült löveget.

A bakonyi katonai lőtérről eltűnt páncéltörő rakéta miatt kedden vizsgálatot rendelt el a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Lakatos Attila százados elmondta, a vizsgálat elsődleges célja az eltűnt harceszköz megtalálása, illetőleg a felelősség megállapítása. Hozzátette: a vizsgálat során választ várnak arra a kérdésre is, nem kell-e a jövőben módosítani a lőterek, illetve az ott található lőszerek és robbanóeszközök őrzésének rendjét.

A jelenlegi szabályozás szerint a katonai gyakorlótereken talált, ott hagyott robbanószereket körbe kell keríteni, és szembetűnően megjelölni - táblákkal, zászlókkal -, külön őrzésüket azonban nem írja elő az érvényben lévő jogszabály. A százados közlése szerint november 9-én egy szlovén lövészászlóalj tartott harcászati gyakorlatot a bakonyi lőtér nulla pontjánál. A parancsnoki torony előtt mintegy 300 méternyire egy kézi páncéltörő rakétát egy katona nem tudott "elindítani". A kétszeri elektromos indítás ellenére sem tudott lőni a fegyverrel, ezért azt a katona - a biztonsági előírásoknak megfelelően - a helyszínen hagyta, majd értesítette a zászlóalja tűzszerészeit, tájékoztatott Lakatos Attila.


Az M80 Zolja és lövedéke (Fotó: naoruzanje.paracin.co.yu)

A sajtóügyeletes hangsúlyozta: a szlovén tűzszerészek az előírásoknak megfelelően körbe kerítették és megjelölték a rakéta helyszínét, és még aznap (november 9-én) értesítették magyar kollégáikat. Rámutatott arra is, mivel zárt katonai területről van szó, az érvényben lévő szabályzat nem írja elő az ott hagyott és megjelölt robbanószerek külön őrzését is. A százados utalt arra is, hogy harcgyakorlatok, lövészetek idején minden bevezető utat katonák zárnak le, egyéb estben pedig táblák figyelmeztetnek arra, hogy honvédségi területről van szó, és tilos a belépés.

Lakatos Attila elmondta: a magyar tűzszerészek hétfőre tervezték a rakéta megsemmisítését, ám akkor azt már nem találták a helyszínen. A sajtóügyeletes szerint feltételezhető, hogy bűncselekmény történt, azaz valaki ellopta a páncéltörő rakétát. Megjegyezte: azt sem lehet azonban kizárni, hogy a szlovén katonai egység vitte el magával a kézi páncéltörőt, de ennek kiderítése most nem Magyarországon nem lehetséges, ugyanis a zászlóalj egy része már hazautazott. Lakatos Attila közlése szerint vizsgálatot indított az ügyben az illetékes szlovén katonai parancsnokság is.

A százados kitért arra is, hogy a magyar tűzszerészek azért csak négy nap múlva akarták hatástalanítani a rakétát, mert az zárt katonai területen volt, így kevésbé ítélték veszélyesnek, mint azokat a robbanóeszközöket, amelyeket a civil területeken találtak és kerítettek körbe. Lakatos Attila figyelmeztetett, ha egy civil vitte el a páncéltörőt, akkor életveszélyben van, s nem szabad hozzányúlnia a harci eszközhöz. Dániel-Tóth Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, hogy a rendőrség lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés miatt büntetőeljárást indított ismeretlen személy (személyek) ellen.