Brutális focibalhéra számítanak a szlovák rendőrök

2008.10.31. 18:07
Mintegy 800 rendőr biztosítja majd a szombati DAC (a többségében magyarok lakta Dunaszerdahely csapata) és a pozsonyi Slovan mérkőzését. Az etnikai villongásoktól terhes időszakban nem hivatalos információk szerint a Fradi kemény magja is megy szurkolni. A rendőrök semmit nem bíznak a véletlenre: a pályaudvartól a stadionig kísérik a DAC szurkolóit, és Dunaszerdahelyen nincs alkoholárusítás.

Az év egyik legnagyobb kockázattal járó, nemzetiségi konfliktusveszélyt is magában hordozó futballmérkőzéseként tartják számon Szlovákiában a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan szombati összecsapását. Nemhivatalos információk szerint magyarországi szurkolók százai, köztük a Fradi kemény magja készül a felvidéki városba.

Két slágercsapatról van szó, amelyek a legrangosabb, az úgynevezett Corgoň-ligában játszanak. A DAC szurkolótáborának nagy része magyarokból áll, hiszen magyar többségű városban működik a klub. A meccsre a szlovák rendőrség nagy erőkkel készül, több száz egyenruhást vezényelnek ki. Szombat délelőtt 11 órától egészen délután négyig teljes szeszárusítási tilalom lesz érvényben a csallóközi, többségében magyarok lakta Dunaszerdahelyen.

Martina Kredatusová a területileg illetékes Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a tágabb régióból készenlétbe helyezett 760 rendőrön kívül a vasúti rendőrök is közreműködnek majd, hiszen a Slovan-szurkolók nagy része különvonattal érkezik a városba.

A hatóságok már semmit sem bíznak a véletlenre, és a fővárosi csapat drukkereit a pozsonyi főpályaudvartól égészen a dunaszerdahelyi stadion vendégszektoráig kísérik majd. A hazaiak szurkolói (köztük nem hivatalos értesülések szerint várhatóan a több tucat vagy néhány száz magyarországi drukker is) a helyi Vásártér felől közelíthetik meg a helyszínt.

A több mint hatezer néző befogadására alkalmas stadionba minden jegyet eladtak. A mérkőzés olyan időszakban zajlik, amikor - főleg a második legnagyobb pozsonyi kormányerő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt politikája miatt feszültté vált a szlovák-magyar viszony.