Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Túl nagy a szmog Olaszországban

2004.02.08. 11:28
Közel nyolcmillió olasz kénytelen nélkülözni vasárnap járművét, miután Rómában, Milánóban, Firenzében, Veronában, Padovában és közel száz más olasz városban teljes tilalmat vezettek be a szmog miatt a magánjárművek forgalmára.
A szmog a téli-tavaszi hónapokban az időjárástól is függ jelentős mértékben, és a mérgező szennyeződések immár túlcsorduló mutatóinak mérséklésére az olasz városokban szinte állandóak a korlátozások.

Rómában például szerdánként csak a páros, majd a páratlan járművek közlekedhetnek az úgynevezett belvárosi zöld övezetben. Ugyanakkor szerencsére esett az eső hétvégén, így a vasárnap a levegő jóval tisztább Rómában, még a délelőtt tíz órától délután 17 óráig tartó általános közlekedési tilalom kezdetekor is.

Büntetik a füstölgőket

A tilalom elsősorban Lombardiában érvényes reggel nyolctól este nyolcig, de más olasz tartományokban is általános közlekedési tilalmat rendeltek el vasárnapra. A vasárnapi forgalomkorlátozás megszegőire - akárcsak a szmogszerdákon - Rómában közel 20 ezer forintnak megfelelő bírság vár.

A környezetszennyezési kérdésekről örök vita folyik a kormány és az önkormányzatok között. A központi hatalom általában és most is értelmetlennek tartja az ilyen közlekedési korlátozásokat, míg a városi vezetések azt állítják: nincs más választásuk, a kabinet az utóbbi két évben semmit sem tett a városok levegőjének javítása érdekében.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft